У Британији престају да објављују статистичке податке о вирусу корона

Танјуг
У Британији престају да објављују статистичке податке о вирусу корона

ЛОНДОН - Агенција за здравствену безбjедност Уједињеног Краљевства (УКХСА) саопштила је данас да ће почетком јануара престати да објављује статистичке податке о вирусу корона на двонедjељном нивоу.

Статистике које покривају стопу раста вируса тренутно се објављују сваке две недеље, али агенција наводи да то више није неопходно, пренио је BBC.

Агенција је додала да ће се ковид и даље пратити на друге начине.

Доктор Ник Воткинс, који је задужен за објављивање података, рекао је да је то због тога што Велика Британија живи са вирусом корона помоћу вакцина и потребних терапија.

Стопа репродукције, позната као стопа Р, односи се на број људи на које ће заражена особа пренијети вирус.

На врхунцу пандемије корона вируса и стопа Р и стопа раста за Енглеску објављивани су недјељно, а од априла ове године саопштаване су на двонедјељном нивоу.

Др Воткинс је рекао да стопе служе као користан и једноставан индикатор за информисање о акцијама јавног здравља и владиним одлукама.

-Вакцине и терапије су нам омогућиле да пређемо у фазу у којој живимо са ковидом-19 -  рекао је Воткинс.

Додао је да ће се активност вируса корона наставити да се прати на сличан начин на који се прати и низ других уобичајених болести.

У земљи су све преостале мјере ограничења усмјерене против вируса корона, укључујући законску обавезу самоизолације када је особа заражена са симптомима, уклоњена су раније ове године, подсјећа BBC.

Међутим, здравствени званичници позвали су особе са знацима респираторне инфекције да избегавају мијешање са другима током празничне сезоне, посебно са угроженим категоријама људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана