У Бангладешу се шири епидемија денга грознице, умрло више од 1.000 људи

Танјуг
У Бангладешу се шири епидемија денга грознице, умрло више од 1.000 људи

ДАКА - Више од 1.000 људи умрло је у Бангладешу од почетка године због посљедица инфекције денга вирусом који се шири усљед климатске кризе и пораста температуре, потврдиле су власти те земље.

Од јануара ове године од ове болести коју преносе комарци преминуло је 1.017 људи, наведено је у евиденцији Генералног директората за здравствене услуге Бангладеша, пренио је у понејдељак Си-Ен-Ен.

Денга грозница је ендемска болест у тој јужноазијској земљи, са инфекцијама које обично достижу врхунац током сезоне монсуна између јула и септембра, али је ове године пораст броја оболелих почео много раније, већ крајем априла.

Продужена сезона монсуна током које су евидентиране више температуре у комбинацији са обилним падавинама, створила је идеалне услове за размножавање комарца Аедес, који су преносиоци болести денга, потврдили су медицински експерти.

Ове године је број смртних случајева међу зараженима денга вирусом скоро четири пута већи него прошле године, када је преминула 281 особа. Само у септембру ове године пријављено је више од 79.600 случајева инфекције и 396 смртних случајева, потврдиле су здравствене службе Бангладеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана