У Аустрији сутра парламентарни избори, ФПО најављује побједу

Танјуг
У Аустрији сутра парламентарни избори, ФПО најављује побједу

БЕЧ - Аустријанци у недјељу гласају на парламентарним изборима на којима би крајње десничарска опозициона Слободарска партија (ФПО) први пут могла да однесе побједу.

Иако анкете показују да ће изборна трка бити тијесна, лидер ФПО Херберт Кикл најављује побједу, преноси Ројтерс.

Странка ФПО, фокусирана на антимигрантску политику, према анкетама је имала јасно вођство више од годину дана, помогнута разочарењем бирача због инфлације више од просјека ЕУ и посустале аустријске економије, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је конзервативна Аустријска народна партија (ОВП) канцелара Карла Нехамера успјела, међутим, да знатно смањи разлику, при чему је свог лидера приказала као државника који је супротност често контрадикторном Киклу.

-Народ нам даје вјетар у леђа, а народ је увијек јачи од система, што ћемо у недјељу и доказати - рекао је јуче 55-годишњи Кикл у обраћању на завршетку кампање у катедрали Светог Стефана у центру Беча.

Он је истакао да ће његова странка побиједити, указујући на чињеницу да би то био први пут да партија основана 50-их година прошлог вијека добије парламентарне изборе.

Слободарска партија побиједила је први пут на националном нивоу када је поразила ОВП за мање од процентног поена на јунским изборима за Европски парламент.

Кикл је обећао оштре мјере како би спријечио улазак миграната, укључујући враћање са граница и одбијање азила.

Канцелар Нехамер приказао је Кикла као екстремисту, наводећи да је отворен за коалицију са ФПО, али да његова партија неће ући у владу у којој је Кикл.

Нехамер би могао да искористи своје успјешно управљање санирањем посљедица великих поплава које су овог мјесеца погодиле Аустрију, наводи Ројтерс.

Агенција додаје да ко год да побиједи на сутрашњим изборима, неће имати апсолутну већину и биће му потребан коалициони партнер како би формирао стабилну владу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана