У Атини приведене 32 особе на протестима против увођења нових личних карата

Танјуг
У Атини приведене 32 особе на протестима против увођења нових личних карата

АТИНА - На протестном скупу одржаном у центру Атине против нових личних карата приведене су 32 особе.

Уз слоган “не дигиталном електронском ропству, не идентификацији по лицу”, неколико стотина грађана окупило се јуче на тргу Синтагма, након чега је услиједила шетња улицама Атине.  Демонстранти су држали иконе, Нови завјет, заставе, транспаренте и крстове, преноси Прототема.

Нове личне карте у Грчкој, чије је издавање најављено за септембар, подстакле су теорије завјере на друштвеним мрежама са многим људима који вјерују да ће имати чип који ће у сваком тренутку лоцирати власника. Упркос увјеравањима владе да нове личне карте неће имати систем геолокације, скептици виде магнетну траку на новим картицама као нови покушај власти да их контролишу помоћу технологије. Отпор новим идентификационим документима организован је углавном преко друштвених мрежа.

Министар за заштиту грађана Јанис Ојконому окарактерисао их је као „возило” за прилагођавање Грчке савременом свијету како бисмо могли безбједно да путујемо и да будемо компатибилни са својим обавезама у ЕУ.

Они немају ништа страно, антихришћанско или демонско, нагласио је Ојконому и додао да „они који трују умове људи треба да знају да је свијет прошао кроз просветљење”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана