У Абу Даби стигао први авион са рањеном палестинском дјецом

ГС/Агенције

Четрдесет трећи дан сукоба израелске војске и Хамаса. У израелском гранатирању Кан Јуниса на југу Газе погинуло је најмање 26 особа док су дестеине рањене. На Западној обали из дрона је испаљен пројектила на сједиште Фатаха у избегличком кампу Балата, том приликом погинуло је најмање пет особа. Дјелимично обновљене интернет и телефонске везе у Гази. Више од 12.000 Палестинаца, укључујући 5.000 дјеце убијено у Гази од почетка сукоба.

У Абу Даби стигао први авион са рањеном палестинском дјецом

Први авион са палестинском дјецом рањеном у рату између Израела и Хамаса у Појасу Газе стигао је у Уједињених Арапских Емирата, у склопу обећања те земље да пружи помоћ за 1.000 деце.

Група од 15 људи, укључујући децу и чланове њихових породица, прешла је гранични прелаз Рафа са Египтом, одакле су авионом одлетели за Абу Даби, главни град Емирата.

Нека од сједишта у авиону су била уклоњена како би се направило мјеста за најтеже рањену дјецу, која су морала да леже на носилима.

На снази хуманитарне паузе за евакуацију цивила ка југу Газе

Портпарол ИДФ-а на арапском језику саопштио је да ће пут Салах а-Дин бити отворен за кретање према југу до 16 часова.

Апелује се на становнике градских четврти Тел ел-Хава, Сабра, Западни Зеитун, Шејаја и Туфа да искористе коридор како би дошли до "хуманитарне зоне" у јужној области ал-Маваси у Гази.

"Позивамо вас да се хитно евакуишете јер је опасно да останете тамо“, рекао је портпарол израелских одбрамбених снага на арапском језику.

ИДФ ће направити и "тактичке паузе у војним активностима" у кампу ел Шабура у близини граничног прелаз, између 10 и 14 часова, такође у "хуманитарне сврхе".

Већина људи напустила болницу Шифа у Гази

Здравствени званичници у Гази саопштили су да су многи пацијенти, здравствено особље и расељени напустили највећу болницу Шифа у Гази у којој су почетком недеље ушле израелске снаге.

Палестински званичници и израелска војска објавили су опречне верзије о томе шта је изазвало масовни одлазак из болнице.

Док здравствени радници у Гази тврде да су Израелске одбрамбене снаге наложиле евакуацију у року од једног сата, ИДФ то демантује, наводећи да су они само омогућили безбедан пролаз за оне који желе да се евакуишу.

У болници је, према ранијим информацијама, било неколико хиљада људи, укључујући пацијенте у тешком стању.

Марш за таоце стигао до Јерусалима

Марш који позива на ослобађање талаца које држи Хамас стигао је до периферије Јерусалима.

Учесници марша крећу се ка згради у којој се налази кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

ИДФ: Ћелија скривена у избегличком кампу планирала нападе на израелске цивиле и војску

Израелске одбрамбене снаге и безбједносна служба Шин Бет наводе у заједничком саопштењу да је велики број терориста убијених у операцији на Западној обали током ноћи планирао "непосредне" нападе на израелске цивиле и трупе.

У саопштењу се наводи да је нападнуто скровиште у избегличком кампу Балата у близини Наблуса на Западној обали.

Међу убијенима је био и Мухамед Захад који је учествовао у бројним нападима, укључујући априлски напад у Јерусалиму у којем су рањена два Израелца.

У саопштењу се наводи да је Захад формирао и наоружао терористичку ћелију младих, коју је распоредио да изврши нападе на израелске цивиле и војнике.

Дјелимично обновљене интернет и телефонске везе у Гази

Палестинска телекомуникациона компанија "Палтел" саопштила је да телефонске и интернетске услуге поново дјелимично раде широм Газе, након што је испоручено гориво за поновно покретање генератора који напајају мреже. 

"НетБлокс", група која прати прекиде у интернету, потврдила је да се "интернетска повезаност делимично обнавља" у појасу Газе.

"Палтел" је у четвртак саопштио да су све комуникационе услуге, укључујући фиксну везу, мобилну мрежу и интернет везу, пале због недостатка горива.

Израелски дрон погодио седиште Фатаха у избегличком кампу Балата на Западној обали

Палестински Црвени полумесец саопштио је да је пет особа убијено у нападу на зграду у избегличком кампу Балата на Западној обали.

Палестински извори тврде да је реч о нападу дроном на сједиште Фатаха у кампу.

Израелски Харец наводи  да су четворица убијених били повезани са Фатаховом бригадом мученика Ал-Акса, позивајући се на "свједочења из болнице".

Вафа: У израелском војном нападу на зграде у Кан Јунису убијено 26 људи

Палестинска новинска агенција Вафа је јавила да је су ноћађњем израелском ракетирању јужног дјела Газе погођене стамбене зграде у Кан Јунису када је погинуло најмање 26 људи, док су десетине повређене.

Агенција такође наводи да је погођена област око индонежанске болнице у Беит Лахији у северној Гази, као и мете у кампу Џабалија, такође у сјеверној Гази.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана