Тужитељски резиме Камале Харис могао би да иде у корист Доналду Трампу

Танјуг
Тужитељски резиме Камале Харис могао би да иде у корист Доналду Трампу

ВАШИНГТОН - Потпредсједница САД Камала Харис започела је каријеру као окружна тужитељка, а до тренутне позиције дошла је са мјешовитим резимеом, који републикански кандидат Доналд Трамп може искористити да је представи као потенцијалног лидера благонаклоног према криминалцима, док њене одлуке као тужитељке могу да наиђу на критике прогресиваца, пише Ројтерс.

Током више од десет година као окружни тужилац Сан Франциска, а затим и као државни тужилац Калифорније, Харис је заузела поједине ставове које су прогресивци у Демократској странци подржали, укључујући противљење смртној казни и бескомпромисне преговоре са великим банкама у вези са злоупотребом процеса заплене имовине.

Истовремено, Харис је кривично гонила родитеље дјеце која прескачу часове и одбила је захтјев Афроамериканца, који је био осуђен на смрт, за ДНК тесирање, иако је он тврдио да није починио убиство.

-Моја визија прогресивног тужиоца била је неко ко је користио моћ канцеларије са осјећајем правичности, перспективе и искуства, неко ко је био јасан у погледу потребе да се озбиљни криминалци позову на одговорност и ко је разумио да је најбољи начин за стварање безбједних заједница да спријечи злочин - написала је Харис у својим мемоарима из 2019.

Џејмс Сингер, портпарол кампање Харисове, рекао је да је њен резиме у супротности са Трамповим, који је осуђен по кривичним оптужбама за прикривање тајног новца исплаћеног порно звијезди.

-Камала Харис је провела своју каријеру борећи се са великим банкама, профитним колеџима и криминалцима у служби наше земље и побјеђивала их - рекао је Сингер.

Харис (59) је 2003. године постала прва жена изабрана за главног тужиоца у Сан Франциску након што је кампању за избор дјелимично базирала на обећању да неће захтијевати смртну казну за осуђене. Полицајац Ајзек Еспиноза убијен је на дужности 2004, а упркос притисцима демократа, Харис је остала при обећању и захтијевала доживоту казну без могућности условног отпуста. Његова удовица Рената Еспиноза рекла је за CNN 2019. да је Харис није позвала прије него што је на конференцији за новинаре саопштила да неће тражити смртну казну и истакла је да сматра да је ''узела правду од нас и од Ајзека''.

Након што је 2010. изабрана за државног тужиоца, Камала Харис се успротивила ДНК тестирању које су затражили адвокати Кевина Купера, човјека који је осуђен на смрт због четвороструког убиства 1985, за које је тврдио да их није починио. Она је такође обезбиједила намирење од 18 милијарди долара 2012. од банака због злоупотребе имовине и 1,1 милијарду долара од америчког колеџа због обмане студената.

Очекује се да Харис ускоро званично проглашена предсједничким кандидатом Демократске партије, а подржали су је предсједник Џо Бајден, бивши предсједник Бил Клинтон и бивша државна секретарка Хилари Клинтон, као и бивша председница Представничког дома Ненси Пелоси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана