Тужиоци тврде да је Хантер Бајден лобирао у САД за оптуженог румунског бизнисмена

Tanjug
Тужиоци тврде да је Хантер Бајден лобирао у САД за оптуженог румунског бизнисмена

ВАШИНГТОН- Федерални тужиоци тврде у новом поднеску суду да је син америчког предсједника Џозефа Бајдена, Хантер Бајден, добио уплате 2015. године од румунског бизнисмена да би лобирао код америчких званичника да траже пропусте у истрази владе у Букурешту о том бизнисмену.

Нову оптужбу поднео је тужилац Дејвид Вајс који гони Хантера Бајдена због наводне утаје пореза, а суђење у том случају заказано је за септембар, а у тужби је навео да не намјерава да уведе доказе или тврдње да је Хантер Бајден покушавао да усмјери новац ка Џозефу Бајдену, пренео је Си-Ен-Ен. 

Предмет суђења су многи контроверзни послови Хантера Бајдена са иностранством, од којих је поједине обавио док је његов отац био на функцији. 

Вајсов тим тврди да је Хантер Бајден “пристао да покуша да утиче на јавну политику САД” лобирајући код америчких агенција и званичника да траже пропусте у истрази румунске владе о богатом румунском бизнисмену, који је идентификованом у поднеску иницијалима Г. П. 

Телевизија Еј-Би-Си (АБЦ) је објавила да је Хантер Бајден лобирао за румунског бизнисмена Габријела Поповичија за кога тужиоци кажу да је ангажовао Хантера за правну помоћ крајем 2015. године док је Џозеф Бајден био потпредседник САД. Поповичи се суочио са оптужбама за подмићивање у Румунији, наводи се у поднеску. 

Тужилац такође наводи да је Хантер Бајден “дошао до владиних званичника” у САД, укључујући и Стејт департмент. Тужиоци кажу да је један од пословних партнера Хантера Бајдена спреман да сведочи на суђењу како су “били забринути да би лобирање могло да изазове политичке последице” за Џозефа Бајдена и да су због тога “сакрили праву природу посла” и тврдили да је била ријеч о управљању некретнинама уместо о лобирању. 

У новим поднесцима, тужиоци су, међутим, такође јасно ставили до знања да сведок “није рекао да је оптужени имао неприкладан политички утицај”. Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса су претходно испитали, у оквиру својих истрага о финансијама породице Бајден, исплате Хантеру Бајдену које је извршио румунски пословни сарадник. 

Тужиоци, међутим, никада нису јавно подржали тврдње републиканаца да је Хантер Бајден учествовао у корупцији у пословима са страним партнерима са својим оцем, или да је Џозеф Бајден злоупотребио своја овлашћења ради богаћења своје породице. Тим Хантера Бајдена негирао је раније да је он лобирао за стране клијенте. 

Он се изјаснио да није крив за пореске оптужбе, тврдећи да га тужилац Вајс, који је републиканац, оптужује због политичке пристрасности против његове породице. Почетак суђења заказан је за 5. септембар у Лос Анђелесу, а за новембар је предвиђено изрицање пресуде у посебном кривичном предмету против Хантера Бајдена у којем је осуђен за три кривична дjела у вези са држањем оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана