Тужиоци Трампову објаву на друштвеној мрежи означили као пријетњу

Танјуг
Тужиоци Трампову објаву на друштвеној мрежи означили као пријетњу

ВАШИНГТОН - Амерички тужиоци означили су у поднеску суду као пријетњу објаву бившег америчког председника Доналда Трампа објављену на друштвеној мрежи, тврдећи да тај пост сугерише да би непрописним објелодањивањем поверљивих доказа добијених од владе могао да застраши свједоке у случају који се води против њега.

На свом сајту Truth Social, Трамп је написао у петак: "Ако ме пратиш, ја те слиједим", дан након што се изјаснио да није крив по оптужбама да је организовао завјеру у покушају да преокрене свој изборни пораз 2020. године од демократе Џозефа Бајдена.

У поднеску у савезном суду у Вашингтону, канцеларија специјалног тужиоца Џека Смита навела је да Трампов пост изазива забринутост да би могао јавно да открије повјерљив материјал, као што су транскрипти велике пороте, добијени од тужилаца, пренио је Ројтерс.

Тужиоци су дужни да окривљенима пруже доказе против њих да би могли да припреме своју одбрану.

-То би могло штетно да утиче на свједоке, као и на спровођење правде у овом случају - истакли су тужиоци, напомињући да Трамп има већ историју напада на судије, адвокате и сведоке у другим предметима који се воде против њега.

На суђењу у четвртак, Трамп се заклео да неће застрашивати свједоке или комуницирати са њима без присуства адвоката.

Тужилаштво је тражило од америчког окружног судије Тање Чуткан да изда  наредбу којом се забрањује Трампу и његовим адвокатима да откривају било какве материјале неовлашћеним људима.

Заштитни налози су рутински у случајевима који укључују повјерљива документа, али тужиоци су рекли да је посебно важно ограничити јавно ширење с обзиром на Трампове објаве на друштвеним медијима.

Трампов портпарол саопштио је да је Трампова објава на његовој друштвеној мрежи била одговор једном члану Републиканске партије.

Трамп се такође изјаснио да није крив за још два кривична дјела.

Он се суочава са федералним оптужбама у Мајамију због наводног задржавања повјерљивих докумената након напуштања предсједничке функције и ометања правосуђа, као и државне оптужбе пред судом на Менхетну због наводног фалсификовања пословне евиденције да би сакрио тајне исплате новца порно звезди Сторми Данијелс.

Трамп се суочава са могужом четвртом оптужницом у Џорџији, гдје тужиоци истражују његове напоре да поништи изборне резултате у тој америчкој држави.

Трамп је све истраге против њега приказао као намјеру демократа да зауставе његову кампању за председничке изборе 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана