Тужба против пастира и градоначелника због убиства вука након уједа

Танјуг
Тужба против пастира и градоначелника због убиства вука након уједа

АМСТЕРДАМ - Организација за права животиња "Склониште за животиње" тужила је пастира кога је ујео вук у недељу и градоначелника који је наредио да се убије животиња, пренео је "НЛ тајмс".

Према наводима организације "ово није напад вука на човјека, већ човјека на вука".

"Градоначелник није имао право да наложи убијање вука", навели су из те организације.

Пастира из села Дренте наводно је ујео вук у недељу ујутро, када је пастир покушао да отера вука вилом, а потом је отишао у болницу по помоћ и сада се опоравља код куће. Према организацији, пастир је погрешио.

"Свако ко није довољно паметан, а користи вилу или лопату да нападне предатора, може да очекује да се животиња осјети угрожено и да се брани", истакли су из организације. Послије инцидента, власти су пронашле вука како се крије испод соларних панела у долини.

"Протокол није испоштован. Требало је да се утврди да ли је вук напао људе и да ли треба да буде одстрељен. Градоначелник није имао право никоме да наложи да се вук убије. Полиција је то требало да зна и да има потврду, пије него што је пуцала", додали су браниоци права животиња.

Градоначелник Рикус Јагер из Вестервелда, који покрива Вапсе, рекао је у недељу да није имао избора, већ да нареди да се животиња убије, пренео је "РТЛ њуз".

"Покушали смо да пронађемо експерта, али нисмо могли брзо да га нађемо. Радили смо према експертизи која нам је у том тренутку била доступна и закључили смо да је одстрел вука био једини избор", рекао је Јагер.

Он објашњава да ја животиња може бити убијена уколико представља активну претњу, али тек након покушаја да се отјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана