Туск оптужио бившу власт за масовна хаковања шпијунским софтвером

Tанјуг
Туск оптужио бившу власт за масовна хаковања шпијунским софтвером

ВАРШАВА - Документација која доказује да је претходна влада илегално користила моћни шпијунски софтвер Пегасус за хаковање великог броја људи налази се у нашим рукама, рекао је пољски премијер Доналд Туск изјавио је данас, током заједничког састанка са својим политичким противником, предсједником Пољске Анџејем Дудом.

Софтвер Пегасус наводно је коришћен против политичких противника током владавине десничарске странке Права и правде (ПиС) са којом је повезан и предсједник државе Анџеј Дуда, преноси Ројтерс.

Туск је рекао да је са Дудом поделио информације које потврђују широку употребу овог агресивног шпијунског софтвера у Пољској и најавио је да ćе пољском предсједнику доставити комплетну документацију ако буде заинтересован.

“Тренутно имам један објелодањени документ који је само примјер за документацију која вам је располагању господине предсједниче”, рекао је Туск Дуди на почетку састанка Савјета кабинета, формата државних консултација пољског предсједника и владе који је Дуда сазвао да би разговарао о другим питањима.

“Листа жртава ове праксе је нажалост веома дуга”, рекао пољски премијер и потврдио да је од министра правде и главног тужиоца затражио да Дуди доставе сет докумената који “потврђују 100-процентно да је Пегасусу купљен легално и коришћен на нелегалан начин”.

У недавном извјештају АП се наводи да је према налазима непрофитне организације Цитизен Лаб Универзитета у Торонту, неколико противника претходне владе било на мети Пегасус, шпијунског програма који је направила израелска компанија НСО Груп.

Овај софтвер својим корисницима пружа потпуни приступ циљаном мобилном уређају омогуćавајуćи да се извуку лозинке, фотографије, поруке, контакти и др. али и могућност да се активирају микрофон и камере за прислушкивање у реалном времену.

Туск је преузео власт у децембру 2023. године након октобарских избора на којима је победио као лидер широког центристичког савеза.

Побједа Доналда Туска је означила крај осмогодишње владавине странке Права и правде, популистичке партије коју је Европска унија оптужила за кршења демократских норми.

Нови пољски парламент је основао специјалну комисију која је задужена за истрагу ко је и против кога користио Пегасус током вишегодишње владавине странке Права и правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана