Москва: Украјинске снаге покушале да спроведу офанзиву у правцу Соледара

ГС/Агенције
Москва: Украјинске снаге покушале да спроведу офанзиву у правцу Соледара

МОСКВА, КИЈЕВ-Рат у Украјини ушао је у 442. дан. Борбе на истоку земље не јењавају, а најжешће борбе воде се у Бахмуту. Министар одбране САД Лојд Остин изјавио је да очекује да ће амерички тенкови “абрамс” бити испоручени Украјини у јесен, јавио је дописник украјинске новинске агенције Укринформ.Састанак у Истанбулу на којем су учествовали представници Русије, Украјине, Турске и УН о споразуму о житу био је позитиван и иде се ка продужењу договора, саопштио је турски министар одбране Хулуси Акар.

Москва: Украјинске снаге покушале да спроведу офанзиву у правцу Соледара

Руско Министарство одбране саопштило је данас да су украјинске снаге у четвртак у правцу Соледара покушале да спроведу офанзивна дејства дуж читаве контакт-линије.

-Украјинске снаге су предузеле 26 напада у којима је учествовало преко 1.000 војника и око 40 тенкова, али су напади одбијени- истичу у Министарству, пренио је Спутњик.

Они наглашавају да нису дозволили никакво пробијање одбране на том дијелу фронта.

Песков: Разговор Путина и Ердогана неће довести до продужења споразума о житу

- Руски предсједник Владимир Путин не планира да одржи састанак са специјалним представником кинеских власти за евроазијска питања Ли Хујем током његове посјете крајем маја - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Додао је да до сада Путин није планирао сличан састанак.

-Све ће то бити сређено кроз дипломатске канале - нагласио је Песков.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин саопштио је нешто раније да ће Ли у понедјељак, 15. маја, кренути на турнеју по пет држава - Украјини, Пољској, Француској, Њемачкој и Русији - ради разговора о украјинској кризи.

Дмитриј Песков изјавио је данас и да евентуални телефонски разговор  Владимира Путина и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана неће помоћи да се постигне договор о продужењу споразума о житу.

Он је додао да ће само пуна имплементација споразума олакшати његово обнављање, преноси Ројтерс.

Претходно је турски министар одбране Хулуси Акар рекао да се стране које преговарају приближавају постизању договора о продужењу жита.

Сутра састанак папе и Зеленског

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо састаће се сутра са предсједником Украјине Владимиром Зеленским у Ватикану, потврдио је извор из Ватикана за РИА “Новости”.

-Зеленски се очекује сутра у Ватикану. Званични подаци нису објављени из безбједносних разлога - рекао је извор.

Извор је додао да још није састављен распоред за сутрашње активности папе.

Италијански медији објавили су јуче да ће Зеленски у наредним данима можда посјетити Рим, како би се састао са италијанским премијером Ђорђом Мелони и предсједником Италије Серђом Матарелом.

Специјални кинески изасланик започиње мисију у Украјини

Кина је објавила да ће њен специјални изасланик за евроазијска питања започети своју мисију сљедеће седмице да би пронашао политичко рјешење за украјинско-руску кризу, јавља Анадолија.

Министарство вањских послова Кине саопштило је да ће Ли Хуи, специјални изасланик Кине за евроазијска питања, од понедјељка посјетити Украјину, Пољску, Француску, Њемачку и Русију.

-Он ће комуницирати са свим странама о политичком рјешењу украјинске кризе - објавио је кинески јавни емитер ЦГТН.

То је најављено након што је кинески предсједник Џи Јинпинг прошлог мјесеца рекао свом украјинском предсједнику Володимиру Зеленском у првом телефонском разговору од почетка рата у Украјини да ће Пекинг послати специјалног изасланика да пронађе рјешење за кризу.

Остин обећао тенкове “абрамс” до јесени

Министар одбране САД Лојд Остин изјавио је да очекује да ће амерички тенкови “абрамс” бити испоручени Украјини у јесен, јавио је дописник украјинске новинске агенције Укринформ.

Он се осврнуо на то питање током саслушања у Сенату Конгреса САД у вези са фискалним буџетом за одбрану за 2024. годину.

-Чинимо све могуће да убрзамо испоруку тих тенкова. Прогнозе су рана јесен - рекао је Остин одговарајући на питање сенатора Сузан Колинс.

Остин је нагласио да је украјинској војсци већ доступно неколико тенкова, тако да трупе у Украјини већ могу да започну обуку за њихово коришћење. Након завршетка обуке, сви тенкови ће бити спремни за употребу.

Амерички министар одбране истакао је да САД размјештају инфраструктуру како би одржале и подржале те капацитете, указавши на посебне карактеристике америчких тенкова, укључујући турбински мотор и модерне софистициране системе.

-Крећемо се што је брже могуће како бисмо те капацитете дали у руке Украјинаца - додао је Остин.

Агенција Укринформ подсјетила је раније да је Пентагон у априлу саопштио планове да испоручи Украјини тенкове “абрамс један” до краја године.

Турски министар одбране: Иде се ка продужењу споразума о житу

Састанак у Истанбулу на којем су учествовали представници Русије, Украјине, Турске и УН о споразуму о житу био је позитиван и иде се ка продужењу договора, саопштио је данас турски министар одбране Хулуси Акар.

-Први резултати показују да је састанак у Истанбулу био позитиван. Процес се креће ка продужењу споразума о житу - рекао је Акар, преноси Ројтерс.

Споразум о житу биће продужен за 60 дана, објавио је раније ТАСС, позивајући се на неименовани извор.

-Споразум ће, мислим, бити продужен за 60 дана, али Русија може да пристане на то посљедњи пут. Одлуку о продужењу могао би да саопшти турски предјседник Реџеп Тајип Ердоган послије телефонског разговора са руским колегом Владимиром Путином - рекао је дипломатски извор руске агенције.

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Вершинин у четвртак је изјавио да споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтјеви бити испуњени до 18. маја.

Москва: Нема продора украјинских снага, ситуација под контролом

Руско Министарство одбране демантовало je извјештаје о украјинским војним продорима дуж различитих дијелова линије фронта у источној Украјини.

Како се истиче, сада се води битка "да би се одбио" украјински напад на Малољиновку у Доњецкој области.

-Укупна ситуација у зони специјалне војне операције је под контролом - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана