Турски демонстранти покушали да уђу у израелски конзулат у Истанбулу FOTO

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ИСТАНБУЛ-Турски демонстранти сукобили су се са полицијом током ноћи када су покушали да уђу у израелски конзулат у Истанбулу, на протестима због експлозије у којој је погинуло стотине Палестинаца у болници у Гази, преноси Ројтерс и додаје да су за данас најављени нови скупови.

Палестински званичници саопштили су да је јучерашњу експлозију изазвао израелски ваздушни напад, а Израел је за експлозију у болници Ал-Ахли ал-Араби окривио неуспјело лансирање ракете палестинске групе Исламски џихад, која негира одговорност.

Предсједник Реџеп Тајип Ердоган назвао је овај инцидент "најновијим примјером израелских напада који су лишени најосновнијих људских вриједности", а из његове канцеларије за медије израелске тврдње означене су као "дезинформације".

Током ноћи организовани су протести у најмање десетак турских градова, као и испред израелске амбасаде у главном граду Анкари,гдје су учесници са палестинским заставама узвикивали пароле којима се осуђује Израел.

Полиција је користила бибер спреј и водене топове да растера хиљаде демонстраната који су покушали да уђу у објекат израелског конзулата у Истанбулу, највећем турском граду.

Пет особа је приведено, саопштила је канцеларија гувернера Истанбула.

Данас је примјетно појачано обезбјеђење око конзулата, са стотинама полицајаца и око 10 возила са воденим топовима,распоређених иза низа металних баријера,а врши се провјера идентитета оних који желе да прођу, преноси британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана