Турска више неће слати имаме у њемачке џамије

Танјуг
Foto: TMGroup.tr

БЕРЛИН - Њемачко министарство унутрашњих послова саопштило је данас да је постигнут договор с Турском, да о постепеном одустајању од контроверзног турског програма слања имама у њемачке џамије.

Тиме ће се, како вјерују, поспјешити интеграција муслимана у њемачко друштво, јавља Ројтерс.

Према договору њемачког министарства, турских јверске власти Дијанет и турског исламског удружења ДИТИБ, очекује се да ће се око 100 имама обучавати у Њемачкој и они ће постепено замијенити имаме које је послао Дијанет.

„Потребне су нам вјерске вође које говоре наш језик и разумију наше вриједности. Ово је важна прекретница за интеграцију и учешће муслиманских заједница у њемачком друштву“, изјавила је министарка унутрашњих послова Њемачке Ненси Фезер.

ДИТИБ, највеће исламско удружење у Немачкој, са скоро 900 џамија, неколико година је предмет политичких контроверзи, од којих је последња говор једног авганистанског талибана у некој од џамија прошлог мјесеца.

Њемачки званичници су 2017. године позвали ДИТИБ да предузме темељне реформе након навода да су њихови имами били упућени од стране Дијанета да шпијунирају за Анкару.

ДИТИБ је порекао оптужбе и није подигнута ниједна оптужница у овом случају.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана