Турска усвојила закон о уклањању паса са улица, опозиција обећала жалбу

GS
Foto: X.com

АНКАРА - Турски парламент данас је усвојио закон који одређује сакупљање и одвођење милиона уличних паса у склоништа, упркос критикама јавности и главне опозиционе партије, која је обећала да ће оспорити овај закон на суду.

Закон је саставила владајућа партија АКП предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, а критичари тврде да ће довести до убиства милиона паса, преноси Ројтерс.    

Процјењује се да у Турској има око четири милиона паса луталица, а присталице закона као разлог за усвајање наводе нападе, беснило и саобраћајне незгоде.    

Према новим правилима, сви пси који испољавају агресивно понашање или знакове болести ће бити еутаназирани.    

Закон је усвојен са 275 гласова за и 224 против.    

Активисти за права животиња позвали су да се појачају кампање за стерилизацију, а опозициона Републиканска народна партија (CHP) саопштила је да ће упутити жалбу Уставном суду.    

''Нацрт закона је очигледно неуставан и не брани право на живот. Учинићемо више од онога што се од нас тражи у погледу изградње већег броја склоништа, вакцинације, стерилизације и усвајања, али није могуће у потпуности носити овај терет снагом коју имају општине'', рекао је лидер CHP Озгур Озел након усвајања спорног закона.    

Додао је да општине имају ограничене ресурсе, недовољне да збрину све псе луталице.    

У земљи тренутно постоје 322 склоништа за животиње са капацитетом за 105.000 паса, према закону, што је далеко мање од онога што би било потребно да се збрину све луталице.    

Закон захтева од свих општина да потроше најмање 0,3 одсто свог годишњег буџета на услуге рехабилитације животиња и изградњу или унапређење склоништа, а за то ће им дати рок до 2028. године.    

Хиљаде људи у посљедњих неколико нед‌јеља је изашло на улице да протестује против закона, повремено се сукобљавајући са полицијом и носећи транспаренте са слоганима попут "Не можете их убити" и "Повуците закон".   

Становници турских градова често брину о уличним животињама, правећи импровизована склоништа и доносећи храну и воду за њих.     

Једна анкета је показала да мање од 3 одсто људи подржава еутаназију ових паса, док је скоро 80 одсто становништва рекло да се залаже за смjештај у склоништима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана