Турска уочи избора: Ердоган оптужује опозицију, опозиција Ердогана

Г.С.
Турска уочи избора: Ердоган оптужује опозицију, опозиција Ердогана

ИСТАНБУЛ - Турски предсједник Тајип Ердоган одржао је данас последње предизборне скупове у Истанбулу и оптужио опозицију да ради са америчким предсједником Џозефом Бајденом на његовом свргавању.

Анкете показују да Ердоган заостаје за главним опозиционим кандидатом Кемалом Киличдароглуом дан уочи једних од најнеизвјеснијих избора у модерној историји Турске.

Уколико ниједан од њих не освоји више од 50 одсто гласова, 28. маја ће бити одржан други круг.

На митингу у истанбулском округу Умраније, Ердоган је подсјетио на Бајденове коментаре "Њујорк тајмсу" у јануару 2020. године, када је водио кампању за Бијелу кућу. Тада је Бајден рекао да Вашингтон треба да охрабри Ердоганове противнике да га побиједе на изборима, наглашавајући да он не би требао да буде свргнут државним ударом.

Коментаре, који су се поново појавили касније те године у видеу који је Бајдена учинио најпопуларнијом темом на "Твитеру" у Турској, Анкара је тада осудила као "интервенционистичке".

"Бајден је дао наређење да се Ердоган свргне, ја то знам. Сви моји људи то знају. Ако је то случај, сутра ће гласачки листићи дати одговор и Бајдену", рекао је Ердоган /69/.

Ердоган је, такође, критиковао Киличдароглуа због његових коментара о Русији, назвавши Москву важним партнером Турске.

"Русија је била један од наших најважнијих савезника у погледу пољопривредних производа", рекао је он.

Опозиција жели боље везе са Русијом

Замјеник лидера турске Републиканске народне партије /ЦХП/, коју предводи предсједнички кандидат Кемал Киличдароглу, рекао је да опозиција жели да ојача везе са Русијом у случају побједе на изборима.

"Ми смо странка која вјерује да је важно имати добар однос са Русијом. Не само са Русијом, већ и са свим нашим сусједима. Постоји низ проблема у везама Турске са Русијом, али желимо да их ријешимо кроз дијалог и да довемо везе на нови ниво", рекао је замјеник лидера ЦХП Огуз Шалићи за "Спутњику" .

Киличдароглу је главни супарник предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану на предсједничким изборима ове недјеље. Киличдароглуа подржава шестостраначки опозициони савез.

Шалићи је рекао да је ЦХП отворена за продубљивање економске сарадње са Русијом у будућности.

"Можемо да подстакнемо трговину. Туристички сектор је од великог значаја за нас. Посвећени смо промовисању развоја и просперитета у региону. Немамо предрасуде према односу са Русијом", рекао је замјеник лидера ЦХП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана