Турска се повлачи из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи

Танјуг
Foto: Танјуг

АНКАРА - Турска се у петак повукла из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ).

„Донијета је одлука да се од 8. априла 2024. обустави примјена Уговора између Републике Турске и других држава потписница Уговора, у складу са чланом 3 Предсједничког декрета бр. 9”, наводи се у у Службеном листу земље, преноси агенција Анадолија.

Уговор су 19. новембра 1990. године у Паризу потписале 22 земље. 

Споразум је закључен током последњих година Хладног рата, с циљем да се  смањи постојеће конвенционално офанзивно наоружање које посједују државе чланице НАТО и бивше земље Варшавског пакта, као и могућност изненадног оружаног напада и покретања великих офанзивних операција у Европи.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда потписао је прошле недеље Закон о суспензији Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

„Суспензија овог акта ће значити да Република Пољска, као и друге земље које то одлуче, иако формално остају потписнице овог споразума, неће бити у обавези да спроводе његове одредбе”, наведено је у саопштењу Дудиног кабинета.

У новембру прошле године Русија се званично повукла из великог пакта о контроли наоружања из доба хладног рата са војним блоком НАТО-а, рекавши да је “застарјели споразум већ годинама мртав и да је потпуно изгубио додир са реалношћу у савременом свијету”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана