Турска припрема мировни план за Украјину

ГС
Турска припрема мировни план за Украјину

АНКАРА - Турска жели заледити рат у Украјини на више од деценије новом мировном иницијативом, према данас објављеним медијским извјештајима.

План, који је представљен уз подршку турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, већ је предан Кијеву и Москви, извијестиле су руске новине Новаја Газета Еуропа, наводећи своје властите изворе.

Најважније тачке документа су: САД и Русија дају обећање да ни под којим условима неће употријебити нуклеарно оружје и да ће се вратити под споразум Нови СТАРТ о нуклеарном разоружању; сукоб у Украјини биће замрзнут према тренутним цртама ратишта; у 2040. години, Украјина ће одлучити о своме правцу спољње политике референдумом, но дотад се неће придружити НАТО-у.

У исто вријеме, референдуми ће такође бити одржани под међународном надзором на територијима које је окупирала Русија, пише у плану. Зараћене стране размијениће затворенике, а Русија се неће противити украјинском уласку у ЕУ, наводи се.

Велика мировна конференција планирана је у Швајцарској у јуну. Према новинама, турска иницијатива вјеројатно неће бити прихваћена. Примјерице, план значајно одступа од захтјева Кијева, који инсистира на повлачењу комплете руске војске с украјинског територија.

Москва, која окупира око петине сусједне земље, такође је недавно Украјини поставила даљње територијалне захтјеве након што је побољшала своју властиту ситуацију на ратишту, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана