Турска полиција ухапсила жену јер је критиковала забрану Инстаграма

Танјуг
Турска полиција ухапсила жену јер је критиковала забрану Инстаграма

АНКАРА - Турски суд наредио је хапшење једне жене под оптужбом да је подстицала мржњу и вријеђала предсједника те земље Реџепа Тајипа Ердогана, јер је забранио коришћење платформе Инстаграм, листа Хабертурк и других медија.

Турска је блокирала приступ Инстаграму 2. августа због непоштовања “закона и правила” те земље, а забрана је уклоњена у суботу, након што је платформа пристала да сарађује са властима, преноси Ројтерс.

У интервјуу објављеном на Јутјуб каналу прошле недјеље, када је Инстаграм још увијек био забрањен, жена коју су јуче ухапсили била је једна од неколико пролазника који су упитани шта мисле о забрани.

-То је погрешно. Предсједник не може да забрани Инстаграм како жели - рекла је та жена, а такође је, поред предсједника Ердогана, критиковала и оне који су подржавали забрану.

Хапшење, које је наредио локални суд у западном граду Измиру, услиједило је након што је директор турске телевизије “РТУК” критиковао уличне интервјуе које су емитоване на друштвеним мрежама, рекавши да они “манипулишу јавним мњењем”.

Забрана приступа Инстаграму услиједила је након што је високи турски званичник оптужио Инстаграм да блокира постове у којима се изражава саучешће поводом убиства политичког лидера милитантне групе Хамас, Исмаила Ханијеа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана