Турска: Одложено гласање о уласку Шведске у НАТО

GS
Foto: CBC

Комисија за спољне послове турског парламента одложила је данас гласање о кандидатури Шведске за чланство у НАТО-у, чиме се додатно одлаже одлука о проширењу западне војне алијансе, послије 18 мјесеци чекања, јавља Ројтерс.

Предсједавајући Фуат Октај рекао је да ће комисија, коју контролише владајућа партија предсједника Тајипа Ердогана, наставити разговоре и да би закон о подршци шведској кандидатури могао да се нађе на дневном реду сљедеће недјеље, али није одредио датум.

"Да би сви наши посланици одобрили чланство Шведске у НАТО-у, морају бити потпуно увјерени. О свему томе ћемо разговарати на нашем сљедећем састанку комисије о том питању“, рекао је Октај после вишечасовне дебате.

Комисија може доносити одлуке простом већином. Може позвати шведског амбасадора да обавести посланике ако буде потребно и ако то дозвољавају прописи парламента, додао је Октај.

Шведска и Финска затражиле су да се придруже Сјеверноатлантском савезу у мају прошле године, након руске инвазија на Украјину.

Ердоган је у то вријеме изнио примједбе на оба захтјева јер сматра да те нордијске земље штите особе које Турска сматра терористима.

Турска је у априлу подржала кандидатуру Финске, али је задржала резерве према Шведској.

Иако Мађарска такође није ратификовала Шведску кандидатуру, Турска се сматра главном препреком за улазак Шведске у НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана