Турска: Гасно чвориште за Европу ће бити покренуто у року од годину дана

Танјуг
Foto: Илустрација

АНКАРА - Турско министарство енергетике најављује да ће гасно чвориште које ће снабдијевати Европу тим енергентом бити покренуто у року од годину дана.

Министар енергетике Турске Фатиха Донмез је изјавио да је тај пројекат изнимно важан за земље јужне Европе, преноси ТАСС. 

„Гасно чвориште је посебно важно за јужну Европу. У тим земљама не питају хоће ли бити чворишта или не, њих занима када ће почети да ради“, рекао је турски министар за ТВ станицу Хабер Глобал.

Донмез је раније саопштио да Турска преко чворишта на својој територији може да снабдијева Европу са око 40 милијарди кубних метара природног гаса, који јој остају као вишак од 100 милијарди кубних метара добијених годишње из иностранства. 

Турска преговара са 15 земаља које би могле да судјелују у реализацији пројекта, укључујући Азербејџан, Иран и државе Перзијског залива.

У октобру 2022. године предсједник Русије Владимир Путин је предложио стварање чворишта на територији Турске које би могло да преусмјери руски гас који је раније ишао Сјеверним током, а Анкара је позитивно реагирала на ту иницијативу, подсјећа руска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана