Тунис: Ухваћено свих пет исламиста који су прошле недjеље побjегли из затвора

Танјуг
Foto: Ал Арабија

ТУНИС - Тунижанска полиција ухватила је пет исламиста који су прошле недеље побjегли из затвора, гдjе су служили казну због убиства политичара и полицајаца, јавља Ројтерс.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су четири бегунца ухваћена на планини у близини града Туниса, у уторак рано ујутро, док је пети ухапшен уз помоћ грађана, пре два дана у четврти Етадамен у прijестоници земље. 

Безбjедносни извори описали су петорицу мушкараца као "веома опасне терористе".

Један од бjегунаца био је Ахмед Малки, познат као "Сомалијац", који је служио 24-годишњу казну због убиства политичара Чокрија Белаида и Мохамеда Брахмија 2013. године.

Међу бjегунцима био је Рејд Туати, ухапшен је 2019. и осуђен на смрт раније ове године, који је учествовао у најнасилнијим нападима који су потресли Тунис у последњој деценији. Он је, такође, убио полицајца 2014. у планинама Чамби близу границе са Алжиром.

Након њиховог бjекства, 31. октобра, влада је смijенила неколико високих обавештајних званичника.

Џихадистичке групе убиле су десетине полицајаца, страних туриста и других у Тунису од увођења демократије 2011. године, иако су власти успеле да ухвате или убију неке истакнуте милитанте последњих година. 

Остаци Исламске државе и Ал-Каиде остају активни у планинама у близини границе са Алжиром, кажу безбедносни извори.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана