Трудо: Трампова побједа доноси непредвидивост за Канаду

Танјуг
Трудо: Трампова побједа доноси непредвидивост за Канаду

ОТАВА - Побједа републиканског кандидата Доналда Трампа на предсједничким изборима у САД у новембру значила би извјесну дозу непредвидивости за Канаду, изјавио је премијер Џастин Трудо.

Трудо, чији су либерали дошли на власт у новембру 2015. године, имао је тешке односе са Трампом током његовог првог четворогодишњег мандата у Бијелој кући. Трамп је 2018. оптужио Трудоа да је слаб и непоштен.

"Не знамо тачно шта ће урадити. Очигледно је да Трамп представља одређену дозу непредвидивости", рекао је Трудо новинарима. Чак 75 одсто канадског извоза робе и услуга односи се на САД, због чега је та земља рањива на било какав помак у Америци ка привредном протекционизму.

Трудо је рекао да је његова либерална влада успјела да одговори на изазове које је поставила прва Трампова администрација, попут увођења царина на канадски челик и захтјев Вашингтона за поновним преговорима о Сјеверноамеричком споразуму о слободној трговини, који обухвата и Мексико.

"Успјели смо да се носимо са Трампом тако што смо бранили канадске интересе и показали да можемо да створимо економски раст са обје стране границе", рекао је Трудо.

Око двије трећине Канађана анкетираних овог мјесеца рекло је да америчка демократија не може да преживи још четири године Трампове власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана