Тропска олуја Идалија погодила Кубу, ванредно у 46 округа на Флориди

Танјуг
Тропска олуја Идалија погодила Кубу, ванредно у 46 округа на Флориди

ХАВАНА, МАЈАМИ - Тропска олуја Идалија погодила је данас запад Кубе и очекује се да ојача у велики ураган док се креће ка обали америчке савезне државе Флориде, гдjе су власти наложиле милионима становника да се припреме за евакуцију.

Док становници Флориде из предострожности постављају врeће са пијеском и евакуишу се из домова у нижим областима дуж обале Мексичког залива, Идалија је захватила Кубу доносећи обилну кишу, посебно на крајњем западу острва, а власти у области Пинар дел Рио објавиле су стање приправности, док се становништво евакуише због могућих поплава.

На Куби је у недјељу пало чак 10 центиметара кише, саопштиле су метеоролошке службе, а очекује се да ће Идалија Флориди већ данас донијети ураганске вјетрове и да ће стићи до обале до сриједе, преноси АП.

Гувернер Флориде Рон Десантис прогласио је ванредно стање у 46 округа, широком појасу који се протеже преко сјеверних дијелова државе, од обале Мексичког залива до обале Атлантика.

Држава је мобилисала 1.100 припадника Националне гарде који имају на располагању 2.400 пловила и 12 летјелица за акције спасавања.

Међународни аеродроми Тампа и Ст. Пете-Клирвотер саопштили су да ће данас бити затворени, а рад приградске жељезнице у Орланду је обустављен.

Ванредно стање је одобрено и на федералном нивоу, што ће омогућити федералну помоћ Флориди.

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је у понедјељак са Десантисом и одобрио проглашење ванредног стања за Флориду, саопштила је Бијела кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана