Трка са временом у спасавању путника из нестале подморнице

ГС
Трка са временом у спасавању путника из нестале подморнице

Туристичкој компанији одговорној за несталу подморницу са пет људи требало је осам сати да нестанак пријави Америчкој обалској стражи у недељу.

Подморница "Титан" компаније "Оушн гејт" заронила је у недјељу у 8 сати ујутро око 650 километара југоисточно од Сент Џонса на Њуфаундленду. Отприлике сат и 45 минута након тога изгубила је контакт са својим матичним бродом, међутим, нестанак је пријављен Америчкој обалској стражи у 17.40 сати односно осам сати касније док је Канадска обалска стража упозорена тек у 21.13.

Стручњаци кажу да посада којој је преостало још свега 45 сати кисеоника има само један проценат шансе да преживи. Раније током дана, подсјетимо, појавила се информација да путници имају ваздуха за још 70 сати.

Поручник Давид Магет, бивши командант нуклеарне подморнице америчке морнарице, наводи да путници имају мале шансе да преживе.

- Њихове шансе да преживе су један одсто. Још их нисмо ни пронашли. Ако их нађемо подигао бих шансе на 15 одсто. Ситуација је мрачна, не желим то да кажем, али покушавам да будем реалан - рекао је Магет за Дејли мејл.

Магет се међутим осврнуо на акцију спасавања дјеце из пећине на Тајланду и рекао да се чуда дешавају.

- Сада је друга ситуација. Ово је очајничка трка са временом - наводи Магет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана