Трка са временом у потрази за подморницом: Нестали и милијардер и пакистански богаташ

ГС
Трка са временом у потрази за подморницом: Нестали и милијардер и пакистански богаташ

ВАШИНГТОН - Спасиоци у удаљеним дијеловима Атлантског океана тркају се са временом како би, прије него што путницима нестане кисика, којег би, према прорачунима, могли имати до четвртка навече, пронашли изгубљену туристичку подморницу

Британски милијардер Хамиш Хардинг, те један од најбогатијих људи Пакистана Шахзада Давуд и његов син Сулејман Давуд су међу петоро несталих у подморници америчке компаније "ОцеанГате" "Титан", која је кренула ка олупини Титаника, а онда и нестала.

Спасиоци имају све мање времена да пронађу подморницу, а стручњаци упозоравају да су сваким сатом шансе све мање.

Породица Давуд је међу најбогатијима у Пакистану, али има јаке везе са Великом Британијом, а вјерује се да Шахзада живи у вили у Сарију са супругом Кристин, мотивационим говорником, сином Сулејманом и кћерком Алином.

Шахзадин отац Хусеин је предсједник корпорације "Давоод Херцулес", која производи хемикалије и "Енгро Цорпоратион", која производи ђубрива, храну и енергију. Рођен је у Мумбају, али се школовао на Универзитету у Шефилду.

Отац и син били су у подморници која је водила туристе да виде чувени брод који лежи 3.800 метара испод површине Атлантика.

Претпоставља се да је нестала подморница посљедњи пут послала сигнал кад је била директно изнад свог одредишта - Титаника.

У подморници је и Пол-Анри Наргеолет, свјетски познати истраживач, а вјерује се да је извршни директор "ОцеанГатеа", у чијем је власништву подморница, Стоктон Раш, пети члан посаде.

Посада, која је кренула око четири сата ујутро у недјељу, изгубила је комуникацију са матичним бродом подморнице "Полар Принце" сат и 45 минута након двосатног спуштања. Посада има кисика до четвртка навече.

Спасиоци су саопштили су да је подморница могла да се заглави у олупини Титаника који је око 600 километара од Њуфаундленда у Канади. Такође, они страхују да је пловило превише дубоко да би се подморница спасила са посадом и да је једини начин спасавања коришћење возила на даљинско управљање. Подморница комуницира са матичним бродом слањем "пинга" на сваких 15 минута.

"Изузетно озбиљна и страшна ситуација. Тешко је рећи шта се заправо догодило кад потпуно изгубите комуникацију", рекао је Џон Миксон, бивши припадник обалске страже.

Из обалске страже су навели да је лоцирање подморнице додатно отежано због дијелова олупине брода.

Подморница је направљена од карбонских влакана дебљине 12 центиметара, покривена куполом од титанијума на сваком крају. Како би се кретале, "Титан" подморнице се ослањају се на поруке са матичног брода, који има даје смјер кретања.

Подморница је дизајнирана тако да може да прими тачно пет особа дневно, у њој нема столица нити било каквих седишта, а путници сједе на поду, без ципела, скрштених ногу. На предњој страни налази се мали тоалет. Карте за ову мисију, под називом "Титаниц Диве Еxпериенце 2023", коштају 250.000 долара, и ту је укључено осмодневно путовање уз роњење до олупине Титаника.

Колико је ова експедиција опасна, свједочи и изјава Мајка Рајса, писца и продуцента из Њујорка који је прошле године ишао "Титаном".

"Потписујете уговор о одрицању од одговорности, у коме се неколико пута наводи да бисте могли да умрете на путовању. На првој страници вам помињу смрт три пута, тако да никада не престанете да мислите о томе. Док сам улазио у подморницу, помислио сам да би то могао бити мој крај", описао је Рајс за ББЦ прошлогодишње искуство.

Милијардер и извршни директор "Ацтион Авиатион" у Дубаију Хамиш Хардинг, који је био у свемиру, посјетио је оба пола, опловио свијет и држи три Гинисова свјетска рекорда, укључујући и најдуже вријеме проведено на дну океана.

Подморицу траже у подручју 700 километара јужно од Сент Џонса, односно Њуфаундленда. Америчка обалска стража послала је два авиона Ц-130 Херкулес а придружили су јој се и канадски Ц-130 и авион П8 опремљен подводним сонаром. Сонарне плутаче су такође распоређене у том подручју.

Титаник је потонуо 15. априла 1912. на свом првом путовању од Енглеске до Њујорка након што је ударио у санту леда. Живот је изгубило више од 1.500 људи. Олупина је пронађена 1985. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана