Тријумф четвородневне радне седмице у Великој Британији

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Велика проба четвородневне радне седмице у Великој Британији довела је до одлуке више од деведесет одсто фирми да остану при новом радном времену.

Једно од највећих испитивања те врсте у свијету, у коме је учествовала 61 британска фирма, а које је провела агенција "Четвородневна седмица" у сарадњи са другим истраживачким тимовима , трајало је од јуна до децембра 2022. године.

Укупно 56 фирми (92 одсто)  најавило је да ће наставити са четвородневном радном седмицом и након завршетка тестирања.

Истовремено, осамнаест компанија већ је одлучило да ће четвородневна радна седмица бити трајна политика.

Четрдесет одсто запослених који су учествовали у испитивању, рекло је да имају мање проблема са спавањем или несаницом од каДА раде четири дана у седмици.

Четрдесет пет одсто није примијетило промјене у свом спавању, а тек 15 одсто испитаника је пријавило повећање проблема са спавањем.

У шестомјесечном "пилот-програму" четвородневе радне седмице 46 одсто запослених изјавило је да осјећа мање умрно него иначе, а 14 одсто пожалило се да се више умара.

Фирме које су учествовале у истраживању такође су видјеле користи од четвородневне радне седмице.

У поређењу са уобичајеном петодневном радном седмицом, фирме које су учествовале у истраживању забиљежиле су повећање прихода у просјеку за 35 одсто.

Индустрија маркетинга и оглашавања чинила је највећи сектор фирми које су учествовале у студији, при чему су професионалне услуге чиниле другу највећу групу, а добротворне и непрофитне организације трећу /по величини/.

Шездесет и два одсто запослених у испитивању биле су жене, 37 одсто мушкарци, а један одсто припадало је категорији "остало".

Петнаест одсто запослених који су тестирани наводи да их никаква количина новца не би навела да опет прихвате петодневни рад.

Осим бољег сна, запослени који су учествовали у истраживању пријавили су и друге предности рада од 32 сата умјесто 40 за исти износ плате.

Тридесет и девет одсто запослених изјавило је да осјећа мање стреса, а 71 одсто осјећало је мањи умор - преноси "Бизнис инсајдер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана