Три цивила повријеђена у украјинском нападу дроновима камиказама на Нову Каховку

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 482. дан. Борбе на истоку и југу Украјине. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм земље. Кијев је саопштио да је Русија преко ноћи извршила ваздушне нападе на Кијев, Лавов и Запорожје. Русија је, са друге стране, саопштила да је спријечила серију саботажа у Запорожју, те да је осујетила покушаје Кијева да освоји село Новодоњецк у Доњецкој области. Истовремено је затражила седницу СБ УН о испоруци оружја Украјини. Тврди да Кијев ради на стварању "прљаве нуклеарне бомбе". Кијев, са друге стране, преговара са западним компанијама о производњи оружја у Украјини. ЕУ спрема пакет финансијске помоћи за Украјину од 50 милијарди евра.

Западни извори тврде да је страдало до 20.000 украјинских бораца

Према већини руских извора, Украјина је током контраофанзиве, која је почела 4. јуна, изгубила од 14.000 до 15.000 војника, док западни извори говоре о губицима до 20.000 бораца.

Војни експерти упозоравају да ће овим темпом Кијев за три до четири седмице напада на руске утврђене линије остати без свих 12 бригада које су НАТО-иструктори припремили за контраофанзиву.

У пољедње вријеме примјетан је и повећан број предаја украјинских бораца, наводе руски портали.

Лидер запорошког политичког покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов потврђује да до предаја долази због масовних погибија.

"Они страдају у великом броју, а нигдје још нису успјели да пробију ни прву линију наше одбране. Времјовска је главно поприште", објашњава Рогов.

Борбе се воде у појасу од десет километара између Велике Новосјолке и Старомајорска. Украјинци нападају Макаровку, Левадное, Новодаровку и Пријутное.

Још жешће надиру на Работино и село Пјатихатку, у коју су дјелимично ушли, и Жеребјанское.

"Читаве непријатељске групе свакодневно полажу оружје. Још десетине одбијају да иду у борбу. Украјински војници постепено схватају да их шаљу на клање", тврди Рогов.

Руси су, преносе портали, у једном дану заробили више од 20 припадника 31. бригаде која припада стратешкој резерви војног врха у Кијеву. Та бригада је у НАТО камповима специјално обучавана за контраофанзиву и била опремљена западним оружјем.

На фронту код Северска припадници 10. засебне брдско-јуришне украјинске бригаде "Еделвајс" масовно су се предали борцима руског Другог армијског корпуса.

Послије предаје, оптужили су своју команду и руководство земље за непримјерен однос према њима.

Код Макаровке су Руси заробили велику групу маринаца из 35. бригаде Оружаних снага Украјине.

Код Новодоњецка је јуришни одред маринаца руске Пацифичке флоте ликвидирао 103 маринца оружаних снага Украјине, тврде руски војни извори.

Руским маринцима командовао је Херој Русије капетан Руслан Курбанов, који је испричао да су Оружане снаге Украјине пет сати држале Новодоњецкое.

Окршај Руса са 103 маринца 37. Одеске бригаде украјинске војске трајао је пуна три часа.

Три цивила повријеђена у украјинском нападу дроновима камиказама на Нову Каховку

Три цивила су повређена, од којих један тешко, у данашњем украјинском нападу дроновима камиказама на град Нова Каховка на југу Херсонске области који контролише Русија.

ТАСС је јавио, позивајући се на локалне руске власти, да се напад догодио јутрос.

"Јутро у Новој Каховки почело је нападом камиказа дронова. Цивили су повријеђени и сада су хоспитализовани", рекао је портпарол оперативног штаба, прецизирајуćи да је 35-годишња жена у тешком стању.

Сирене за ваздушну опасност широм Украјине

Широм Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Према украјинским властима, сирене за ваздушне нападе су се огласиле у областима Дњепропетровск, Кировоград, Николајев, Одеса, Полтава, Суми и Харков, као и у областима Доњецка, Запорожја и Херсона.

Сијарто: Задатак међународне заједнице би требало да буде спасавање живота

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би примарни задатак међународне заједнице требало да буде спасавање живота, истичући да Будимпешта, упркос нападима и притисцима, остаје при свом ставу и позива на што скорији мир у Украјини.

Истакао је да се Европа тренутно суочава са најтежим економским и безбједносним изазовима од Другог свјетског рата и да је питање да ли ће се регионални сукоб претворити у свјетски рат, преноси мађарска агенција МТИ.

"Неки европски лидери пате од ратне психозе. Обични људи нису одговорни за рат, али сви плаћају цијену у виду нагло растуће инфлације", рекао је шеф мађарске дипломатије.

Он је навео да Европа 16 мјесеци од почетка рата у Украјини није успјела да га оконча и успостави мир.

"Опасност од ескалације је на високом нивоу, док је наша конкурентност пала на најнижи ниво свих времена", додао је Сијарто.

Мађарски министар спољних послова је рекао да је Европа направила двије грешке од почетка сукоба. Прва је та што се дубоко увукла у политику санкција, а друга што није одустала од ривалства са Сједињеним Америчким Држава у томе ко ће Украјини пружити већу војну подршку.

"Рат се води у Европи и са његовим најтежим посљедицама се морамо суочити овде. Европа је ушла у изузетно опасну спиралу", рекао је он.

Он је нагласио да што се више оружја испоручи Украјини, то ће дуже трајати рат.

"А што дуже буде трајао рат, то ће већи број људи погинути", навео је Сијарто.

Нагласио је да је, и поред тога што Мађарска представља мањински став о рату  у Европи, "свијет већи од Европе и трансатлантског региона, а огромна већина земаља жели да се успостави мир, што је прије могуће".

Навео је да се свијет поново дели на ривалске блокове, што је "најгора могућа вијест" за Мађарску.

"Централна Европа је увијек губила када је долазило до сукоба између Истока и Запада", рекао је Сијарто и позвао на "цивилизовану сарадњу".

Блумберг: ЕУ спрема пакет финансијске помоћи за Украјину од 50 милијарди евра

Европска унија је спремна да предложи пакет финансијске помоћи од око 50 милијарди евра за подршку Украјини док та земља у контраофанзиви покушава да поврати своју територију изгубљену у руској агресији пре више од годину дана, преноси Блумберг.

Приједлог Европске комисије, треба да помогне финансирању текућих расхода украјинске владе и покрије трошкове хитне обнове, саопштили су извори упознати са планом.

Пакет, који је и даље подложан променама, биће објављен данас уочи конференције ове недјеље у Лондону, на којој ће донатори разговарати о томе како обновити земљу, а украјински званичници ће затражити учешће приватног сектора.

Европска комисија ће понудити помоћ у виду грантова, концесионих зајмова и гаранција, рекли су Блумбергу извори који су говорили под условом анонимности.

Украјина: Руски напади широм земље, гранатирани Лавов, Кијев и Запорожје

Русија је преко ноћи извршила ваздушне нападе на Кијев и украјинске градове на истоку и западу земље, а према прелиминарним извештајима, нема повријеђених.

Војна управа Лавова, града од око 700.000 становника, који се налази на око 70 километара од границе са Пољском, саопштила је да је Русија погодила критичну инфраструктуру, што је изазвало пожар.

Начелник војне управе Запорошке области Јуриј Малашко написао је на Телеграму да је руски напад циљао на телекомуникациону инфраструктуру и пољопривредна добра, а да није било жртава. 

Војна команда је саопштила да је Русија током ноћи лансирала седам ракета у нападу на Запорожје. На мети су положаји украјинских оружаних снага и складишта опреме и муниције.

Војна управа Кијева саопштила је да је противваздушна одбрана у граду била ангажована на одбијању руског напада дроновима на престоницу и регион.       

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је, да је према прелиминарним информацијама, украјинска противваздушна одбрана оборила 28 од 30 беспилотних летјелица "шахид" иранске производње. Како се наводи, још није утврђена штета.

Кијев: Највећи ударац у контраофанзиви тек предстоји

Заменица украјинског министра одбране Хана Малијар рекла је да "највећи ударац" у украјинској контраофанзиви тек предстоји, али је признала да је ријеч о тешкој операцији јер Русија даје све што може да је заустави.

"Непријатељ неће лако одустати од својих позиција, а ми морамо да се припремимо за тежак дуел. У ствари, то се дешава управо сад", навела је она на Телеграму.

Додала је да операција која је у току има неколико циљева, те да војска те задатке испуњава.

"Упркос чињењици да наше трупе напредују у неколико праваца на југ, непријатељ своје напоре концентрише ка истоку и наставља да напредује тамо.

За непријатеља је то главни правац напада јер агресор не одустаје од циља да дође до границе Доњецке и Луганске области", навела је Малијар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана