Трећи пленум ЦК КПК: Реформатор Си Ђинпинг

Новинска агенција Синхуа
Трећи пленум ЦК КПК: Реформатор Си Ђинпинг
Foto: Новинска агенција Синхуа | Трећи пленум ЦК КПК: Реформатор Си Ђинпинг

ПЕКИНГ - Кинески лидер Си Ђинпинг уводи низ нових реформи које ће одредити путању раста друге највеће свјетске економије, пошто је водство Комунистичке партије Кине (КПК) започело четверодневни политички састанак у Пекингу у понедељак ујутро.

На отварању Треће пленарне сједнице 20. ЦК КПК, Ши је, као генерални секретар ЦК, у име Политичког бироа, поднио извјештај о раду и изложио нацрт одлуке о даљем свеобухватном продубљивању реформи и унапређењу кинеске модернизације.

Сједница која је у току, сматра се равноправном са другим "трећим пленумима" на тему реформи, укључујући онај из 1978. када је Денг Сиаопинг (Xиаопинг) покренуо кинеску реформу и иницијативу за отварање.

Уочи тренутног пленума, Ши је био заузет промовисањем реформи, подстичући напоре за "еманципацију ума, ослобађање и развој друштвених производних снага, те ослобађање и јачање друштвене виталности", како би "пружио снажан потицај и институционалне гаранције за кинеску модернизацију."

Ово је подигло очекивања за нову рунду дубинских реформи, отклањајући забринутост да ли кинеска реформа "стагнира" или да ли кинеска економија "губи снагу".

Откако је Ши преузео највишу функцију прије више од једне деценије, Кина је ушла у "нову еру". Економска снага земље је порасла, а њен међународни престиж је наставио да расте. Реформа је обиљежје ове ере.

Ипак, суочена са безброј старих и нових изазова, Кина се сада налази у критичном периоду за убрзање реформског темпа.

Реформе и отварање неће престати

Ши се сматра још једним изванредним реформатором у земљи након Денг Сиаопинга. Двојица лидера суочила су се са истом мисијом - да модернизују Кину, али у упадљиво различитим околностима.

Када је Денг покренуо реформу и отварање касних 1970-их, кинески БДП по глави становника био је мањи од 200 америчких долара. Његове реформе и отварање почели су готово од нуле. Године 2012, када је Си изабран за генералног секретара ЦК КПК, Кина је постала друга највећа свјетска економија, с БДП-ом по глави становника од преко 6.000 долара. Али раст је мијењао брзину и многе предности, укључујући ниске трошкове рада, почеле су да се смањују.

Умјесто да почива на ловорикама својих претходника, Xи је био опредијељен за наставак реформи, иако је знао колико ће то бити тешко.

"Лакши дио посла је обављен на задовољство свих. Остале су чврсте кости које је тешко сажвакати", рекао је. У протеклој деценији уведено је више од 2.000 реформских мјера које су омогућиле земљи да елиминише екстремно сиромаштво, промовише интегрисани урбано-рурални развој,  да се бори против корупције, подржи пословање, подстакне иновације и покрене "зелену револуцију".

Захваљујући овим реформским мјерама, кинеска економија не само да је одржала снажан раст већ се и више него удвостручила од 2012. године, учврстивши глобални статус земље као главног фактора раста.

Ипак, потребан је додатни напор јер се Кина сада суочава са све већим потребама људи за бољим животом и суочена је с великим изазовима попут опадања економског притиска након пандемије ЦОВИД-19 и ризика повезаних са сектором некретнина, дугова локалне самоуправе и неких мањих и средњих финансијских институција.

Тражећи бољу будућност за земљу и њен народ, Си је истакао реформу и отварање као "важна средства" за реализацију кинеске модернизације и проширење развојног чуда земље. Он је поновио значај реформе на групној студијској сједници Политичког бироа ЦК КПК у јануару. Неколико седмица касније, на годишњим сједницама највишег законодавног и политичког савјетодавног тијела нације, нагласио је потребу за продубљивањем реформи у различитим секторима.

 “Реформа је покретачка снага развоја”, рекао је Си у мају када је боравио у инспекцији у источној кинеској провинцији Шандонг. Током тог путовања сазвао је и симпозијум како би затражио мишљења од пословних лидера и научника о томе како даље продубити реформу.

"Сасвим је јасно да реформа има значајну тежину у Сијевом уму, и мислим да он добро разумије сва питања везана за реформу", рекао је Хуанг Ханћуан, челник Кинеске академије за макроекономска истраживања који је као гостујући говорник присуствовао симпозијуму.

Раније је Си рекао члановима америчке пословне, стратешке и академске заједнице који су овог прољећа посјетили Пекинг да Кина планира и проводи "низ великих корака за свеобухватно продубљивање реформи". Кина ће стално подстицати тржишно оријентисано, законски засновано и интернационализовано пословно окружење, рекао је Си, додајући да ће то створити шири развојни простор за америчке и друге стране компаније.

Сијева посвећеност реформама била је досљедна цијело вријеме.

Године 1969. када није имао ни 16 година, Си је послан у село (Лиангђиах) Лиангјиахе у сјеверозападној кинеској провинцији Шанси (Схаанxи) да ради на фарми. Тамо је искусио глад. Младићева је тежња у то вријеме била да осигура да сви сумјештани имају довољно хране.

Сијево снажно заговарање реформи такођер произлази из тежњи људи за бољим животом. Реформске мјере које је увео као партијски шеф Лиангђиахеа, које су укључивале кориштење биоплина и отварање ковачке радње и трговине, све имале за циљ побољшање живота сељана.

На Сијеву посвећеност реформама утицао је његов отац, Си Џонгшун (Зхонгxун), стари револуционар, као и поборник реформи и отварања. Године 1978, старији Си је именован за главног званичника јужнокинеске провинције Гуангдонг. Помогао је у изградњи првих специјалних економских зона у земљи, укључујући Шенџен (Схензхен), Џухаји (Зхухаи) и Шантоу (Схантоу).

Такође 1978. године, Си Џонгшун је повјерио млађем Сију, који је тада студирао на престижном универзитету Тсингхуа, да спроведе теренску студију о систему одговорности за уговоре у домаћинству започету у источној кинеској провинцији Анхуи. Млађи Xи је писао много биљешки које су испуниле читаву свеску и ту је свеску сачувао до данас.

Сијева репутација реформатора је ојачана како је његова политичка каријера напредовала.

Почетком 1980-их покренуо је реформске експерименте у сиромашном округу Џенгинг (Зхенгдинг), провинција Хебеи, почевши са система уговора о руралном земљишту - првим такве врсте у цијелој сјеверној провинцији.

Чланак објављен у часопису Чајна јут (Цхина Yоутх) 1985. детаљно описује трансформацију округа. У њему је цитиран окружни секретар Партије из сусједне покрајине који је посјетио Џенгдинг: "Овдје се не чује како људи скандирају 'реформа', али реформа се дешава посвуда."

"Када се осврнемо на те године, једна од ствари које смо постигли била је ослобађање нашег размишљања", рекао је Си размишљајући о реформама које је водио у Џенгдингу.

Након Џенгдинга, Си је распоређен да ради у Шиамену (Xиамен), посебној економској зони у провинцији Фуђијан (Фујиан), гдје је предводио оснивање прве кинеске банке заједничког улагања – Шиамен Интернешнел Банк (Xиамен Интернатионал Банк). Након што је дошао на позицију гувернера Фуђијана, Си је водио реформе у колективном посједу шума, које су касније уведене у друге дијелове земље. Ова иницијатива је словила као још један револуционарни корак у кинеским руралним реформама.

Током мандата на позицији шефа Партије источне кинеске провинције Џеђијан (Зхејианг), Си је предложио иницијативу за промоцију развоја кроз унапређење индустрије. Активно је подржавао приватна предузећа и охрабривао пословне људе да “директно дођу” у његову канцеларију да потраже помоћ. Он је такођер донио реформе у Џеђијан које се налазе изван економске и политичке сфере, а  како би покрили културне, друштвене и еколошке аспекте.

Си Ђинпинг са представницима бизниса и академске заједнице на симпозијуму у Јинану, источна кинеска провинција Шандонг, 23. маја 2024.

Сијево име као реформатора привукло је неке истакнуте међународне личности. У септембру 2006. Хенрy Паулсон, тадашњи министар финансија САД-а, посјетио је Кину и одабрао Ханџоу (Хангзхоу), главни град Џеђијана, као своју прву станицу. Сматрао је Сија "савршеним избором" за свој први састанак у Кини, описујући га као "врсту типа који зна како да ствари пређу преко гол-линије".

Паулсон је касније испричао да је током другог састанка са Сијем 2014. године кинески лидер изјавио: "Моја брига су углавном реформе и сродна питања."

У 2007. години, као шеф партије Шангаја, Си је предвидио потребу за реформама за транзицију градске привреде ка развоју заснованом на иновацијама, побољшање његове конкурентности као међународног финансијског центра и јачање улоге лидера у реформи и отварању земље.

Након што је преузео челну функцију у КПК 2012. године, Сијева прва домаћа инспекција одвела га је у Шенџен, слиједећи стопе свог оца. Тамо је положио корпу са цвијећем на бронзану статуу Денг Xиаопинга у парку Лианхуасхан, потврђујући чврсту посвећеност реформама: "Реформе неће стати, а отварање неће престати!"

Трећа пленарна сједница 18. Централног комитета КПК, сазвана 2013. под Сијевим водством, најављена је као прекретница, слично као и Трећа пленарна сједница 11. ЦК КПК 1978. која је започела еру реформи. Догађај 2013. означио је зору нове ере реформи. Током ове сесије, Си је навео низ изазова за даљи развој Кине, укључујући корупцију, неодржив развој и питања животне средине. Он је нагласио да "кључ за рјешавање ових проблема лежи у продубљивању реформи".

На сједници је усвојена одлука о "неким крупним питањима свеобухватног продубљивања реформе". Једне шпанске новине коментирале су да је Си покренуо најдубље економске, социјалне и административне реформе у Кини у посљедњих 30 година.

Више од мјесец дана касније, Кина је објавила одлуку о оснивању Централне водеће групе за свеобухватно продубљивање реформи, на чијем је челу Си лично. Ово је био први пут у историји Партије да је на централном нивоу успостављено руководеће тијело искључиво посвећено реформама. Касније је ова група еволуирала у Централну комисију за свеобухватно продубљивање реформи, са Сијем као директором.

"О тешким и важним реформама, Си је донио коначне одлуке", рекла је једна особа блиска процесу доношења одлука. Званичник је такође открио да је Си помно прегледао сваки нацрт великих реформских планова, правећи измјене ријеч по ријеч.

Реформе које је водио Си засноване су на промишљеним разматрањима произашлим из његове дугогодишње праксе, са читавим низом дизајна највишег нивоа. Позвао се на древни кинески идиом "одбацивање застарјелог у корист новог" како би позвао на акцију, вјерујући да су реформе и иновације инхерентни културни гени кинеске нације.

Борба против корупције

Си је био чисте главе у погледу правца реформи. Он је упозорио на копирање политичких система других земаља, једном рекавши да би реформа која негира социјалистичку оријентацију довела само у "ћорсокак". "Оно што се не може промијенити мора се одлучно задржати непромијењеним", навео је он, наглашавајући неопходност очувања свеукупног водства Партије у унапређењу реформи.

За оно што треба промијенити, Си је захтијевао чврсте акције, позивајући се на стварање услова за реформе чак и када они још не постоје. Задаци који се морају обавити укључивали су отклањање свих недостатака који ограничавају виталност пословних субјеката и ометају пуну игру тржишта.

Са невиђеним обимом, размјером и интензитетом, Сијеве реформе покриле су, између осталог, подручја економије, политике, културе, друштва, екологије, партијске изградње, националне одбране и војске.

Развио је методологију за реформу у новој ери, која наглашава правилно руковање односима између еманципације ума и тражења истине у чињеницама, између напредовања у цјелини и пробоја у кључним подручјима, између врхунског дизајна и, како каже кинеска метафора, "преласка ријеке осјећајући камење", између храбрости и одржавања стабилног темпа, као и балансирања између реформи, развоја и стабилности. Ставио је нагласак на спровођење реформи на систематичан, холистички и координисан начин и поштовање пионирског духа људи. Званичницима је такође речено да "успоставе ново прије него што укину старо" и да осигурају одговарајуће вријеме и интензитет реформи за добар учинак.

"Он је исправио менталитет мјерења успјеха развоја једноставно растом БДП-а и омогућио да реформа заиста дотакне интересе неких људи", рекао је званичник из провинције Шанси. Подсјетио је да је Си захтијевао вишеструке истраге како би зауставили нелегалну градњу вила који су били у дослуху с локалним званичницима у природним резерватима планине Ћинлинг (Qинлинг). То је такођер одражавало локални отпор на који је наишла реформа у еколошкој области тада. Си је прогурао реформу у невољи и морао је да разбије блокаде стечених интереса. "Потребна нам је храброст да 'уђемо у планину упркос томе што добро знамо да постоје тигрови' и континуирано помјерамо реформу напријед," рекао је он.

Мање од 20 дана након што је преузео највишу функцију, Си је надгледао спровођење формулације "одлуке у осам тачака" о побољшању радног понашања службеника странке и владе, како би се позабавили хроничним проблемима у бирократији као што су службене привилегије, екстравагантни банкети и други облици бацање новца пореских обвезника. Овај потез је касније поздрављен као "промјена игре" за кинеску управу.

Си полаже цвјетну корпу испред бронзане статуе Денг Сиаопинга у парку Лианхуасхан у Шенџену, у јужној кинеској провинцији Гуангдонг, 8. децембра 2012.

На основу тога, Си је покренуо антикорупцијску "олују" без преседана. Борба против корупције је корисна за прочишћавање "политичког екосистема", као и "економског екосистема", и доприноси исправљању тржишног поретка и враћању тржишта на оно што би требало да буде. Кампања против корупције "нулте толеранције" наставља да дјелује. Током протекле године, Си је њом направио таласе у свим секторима, укључујући финансије, снабдијевање житом, здравство, развој и производњу полупроводника и спорт. Стотине високих владиних званичника, директора банака и директора болница, чак и личности попут предсједника Кинеског ногометног савеза и бившег главног тренера мушке фудбалске репрезентације, под истрагом су или оптужене.

Си је заговарао неопходност реформисања Партије, позивајући на "најтемељитију самореволуцију."

Под његовим руководством изграђен је пун и ригорозан систем партијске самоуправе и уобличен здрав систем партијских прописа. Он је унапредио систем инспекције и успоставио национални систем надзора, како би "ограничио моћ на институционални кавез". Покренуо је и реформу Партије и државних институција без преседана.

Ова реформа је била дио цјелокупног реформског процеса у земљи који је најупечатљивији, коментирао је Ли Јунру, бивши потпредсједник Партијске школе Централног комитета КПК. "Си користи реформу за рјешавање јединствених изазова с којима се Партија суочава и за изградњу јаче и моћније марксистичке политичке странке," додао је Ли. Таква реформа је додатно уништила стечене интересе. Си је позвао на одлучност да "оптужи неколико хиљада умјесто да изневјери 1,4 милијарде Кинеза".

Он је покренуо партијску самореволуцију да води друштвене промјене. Партија је преузела иницијативу за отклањање институционалних недостатака у друштвеном развоју како би се ослободиле производне снаге, како је објаснио Лиу Бингшиан (Бингxианг), професор Партијске школе Централног комитета КПК. С тим у вези, Си се залагао за потпуно унапређење управљања заснованог на закону, настојећи да ријеши дуготрајне проблеме моћи која надмашује закон и личних односа који надмашују правне принципе.

Једном се обрушио на феномен гдје се "новцем може купити ослобођење од казне, па чак и живот". Другом приликом је рекао: "Социјалистичка тржишна економија је економија заснована на кредиту и владавини закона."Он је дао инструкције за формулисање и ревизију низа закона, укључујући и Закон о антимонополу, који представља правни основ за систем ревизије фер конкуренције.

Унапријеђен је и правни систем за права интелектуалне својине. У типичном случају, легенда америчке кошарке Мајкл Џордан (Мицхаел Јордан) добио је парницу 2020. у Шангају, а кинеској компанији је наложено да престане да користи "Qиао Дан", кинески превод ријечи "Јордан", у свом називу и заштитним знаковима производа.

Сијеве рефoрме нису довеле само до економске трансформације. Он је устврдио да је суштина модернизације у модернизацији људи. Подстицање "културног повјерења и националног поноса" међу кинеским народом постао је кључни циљ реформе. 2012. године, Си је укључио "културно повјерење" у главни извјештај за 18. Национални конгрес КПК. Касније је овај концепт интегрисао у "Четири увјерења" социјализма с кинеским карактеристикама, описујући културно повјерење као "основнију, дубљу и трајнију снагу".

Си гледа на град из парка Лианхуашан у Шенџену, јужна кинеска провинција Гуангдонг, 14.октобра 2020. Си је присуствовао великом скупу одржаном поводом прославе 40. годишњице успостављања Специјалне економске зоне Схенџен и одржао важан говор

Сијеве реформе такођер означавају прераду марксизма како би се прилагодио новој ери, интегрирајући његова основна начела са специфичном кинеском реалношћу и фином традиционалном културом. Као резултат тога, кинеске реформе су попримиле нови филозофски значај.

У својој новогодишњој поруци 2017., Си је навео да је "главни оквир реформе, који личи на 'четири греде и осам стубова' куће, суштински успостављен у различитим пољима." За оне који су упознати са традиционалном кинеском архитектуром, ово значи да је кућа добила облик и да се може даље усавршавати. Xи је усмјерио реформе ка свеобухватном циљу: одржавању и побољшању система социјализма с кинеским карактеристикама и модернизацији кинеског система и капацитета за управљање.

За ово је, несумњиво, потребан дуг и изазован процес.

Реформе омогућују напредак

У години када је Xи преузео највишу функцију, годишња стопа економског раста Кине пала је испод 8 посто по први пут од 1999. године. Дужничка криза у Европи озбиљно је повриједила кинеску вањску трговину, а регулација некретнинама је смањила домаћу потражњу. Аналитичар стране банке тада је утврдио да се "кинеска економија суочава са својим најкритичнијим тренутком у скоро 30 година".

Си је идентификовао куда реформа треба да крене. Он је био увјерен да је развој и даље кључ за рјешавање свих проблема, те је подстицање развоја ставио као главни приоритет у својој реформској агенди. Си је истакао да је кинеска економија ушла у нову развојну фазу и предложио нову филозофију развоја која садржи иновативан, координиран, зелен, отворен и заједнички раст. Покренуо је структурну реформу на страни понуде, гурнуо привреду ка висококвалитетном развоју и кренуо у изградњу новог обрасца развоја.

Обраћајући се званичницима о значају реформе за оптимизацију структуре понуде, Си је навео примјер кинеских туриста који купују паметне тоалетне даске и кухала за рижу у иностранству, јер на домаћем тржишту нису могли пронаћи тако иновативне или висококвалитетне производе. У међувремену, неки домаћи произвођачи су се борили да пронађу купце.

Након година структуралне реформе на страни понуде под Сијевим надзором, нова генерација производа произведених у Кини ужива све већу популарност у земљи и иностранству. То укључује кућне апарате који штеде енергију, паметну електронику, спортску опрему направљену од нових материјала и велике путничке авионе. Превелики капацитети у одређеним секторима ефикасно су ријешени. На примјер, до краја 2022. индустрија челика је елиминирала застарјеле и вишак капацитета у укупном износу од око 300 милијуна тона, што је двоструко више од укупне производње сировог челика у Индији исте године.

Си се информише о развоју нових енергетских возила током инспекције САИЦ Мотора у Шангају, источна Кина, 24. маја 2014.

Како би погурао структурну реформу на страни понуде, Си је дао примјер са великом далековидошћу. Прије десет година, већина аутомобила на кинеским путевима била су на бензин. Током 2014., током инспекцијског обиласка САИЦ Мотора, великог кинеског произвођача аутомобила, Си је нагласио значај развоја производа који задовољавају различите потребе и нагласио важност нових енергетских возила у јачању позиције Кине у аутомобилском сектору. У наредној деценији, Си је постао велики обожаватељ електричних аутомобила, посећујући аутомобилске компаније, обилазећи лабораторије и показујући велико интересовање за испробавање нових модела направљених код куће. Потакнуо је произвођаче аутомобила да се фокусирају на квалитет производа и негују тржишну конкурентност.

Нова енергетска индустрија је, заправо, дио Сијеве визије "нових квалитетних производних снага". Ова нова фраза коју је Си први пут споменуо током прошлогодишњих локалних инспекција брзо је постала популарна ријеч за кинеску економију, али је Си започео релевантну праксу од много ранијег датума.

Још 1970-их у селу Лианђихаје у провинцији Шанси, Си је постао прва личност у покрајини која је увела употребу постројења за производњу биоплина, која би се у то вријеме могла категоризирати као "нове квалитетне производне снаге", а како би сумјештанима била омогућена чиста замјена за дрва за огрјев и керозина који сз се користили за кухање и расвјету.

Чврсто вјерник марксизма, Си сматра појам производних снага "крајњим узроком свих друштвених и политичких промјена".

Развијање нових квалитетних производних снага, које се одликују иновацијом и високим квалитетом, позив је кинеских креатора политике на акцију да се кроз реформу изборе за нови талас технолошке револуције која се развија у областима као што су вјештачка интелигенција, синтетичка биологија, нанотехнологија и квантне информације. Такође је у складу са стратегијом развоја вођеном иновацијама коју је предложио Си.

Он је упоредио недостатак јаке иновативне способности Кине са Ахиловом петом економског гиганта. "Само реформатори могу напредовати, само иноватори могу напредовати, а само они који реформирају и иновирају ће превладати", рекао је.

Под његовим водством, реформа у области науке и технологије напредовала је невиђеним интензитетом. Подстакнут низом про-иновацијских мјера, нови систем за мобилизацију ресурса у цијелој земљи кориштен је како би се олакшала кључна технолошка открића, успостављена је прва група националних лабораторија у земљи, а главна улога предузећа у иновацијама је ојачана.

Ефекти су очигледни, јер је ранг Кине у Глобалном индексу иновација, који је објавила Свјетска организација за интелектуално власништво, скочио са 34. у 2012. на 12. мјесто прошле године.

Подаци објављени 2023. године показали су да је Кина 2022. године први пут претекла Сједињене Државе као земља број 1 по доприносу истраживачким чланцима објављеним у Нејчр индекс (Натуре Индеx) групи висококвалитетних природних научних часописа.

Упркос годинама сузбијања САД-а и санкција за чипове, кинески телекомуникациони гигант Хуавеј (Хуаwеи) успио је 2023. лансирати своје нове паметне телефоне високе класе. Многи су то видјели као доказ да покушај обуздавања кинеског технолошког сектора од стране неких западних земаља тешко да ће успјети.

Си са члановима особља у међународном бесцаринском тржном центру у Сањи, јужнокинеска провинција Хаинан, 11. априла 2022.

Ипак, има још много посла. Xи је упозорио: "Основна истраживања су извор научно-технолошке иновације. Иако је Кина постигла значајан напредак у основним истраживањима, дистанца између нас и међународног напредног нивоа остаје очигледна."

Позвао је на даље институционалне реформе за јачање основних истраживања, као и на подршку оригиналним иновацијама и бржем развоју стратешких, најновијих и дисруптивних технологија.

Ослобађање моћи тржишта 

Када је Xи преузео водство Партије, прошле су двије деценије од успостављања концепта изградње социјалистичке тржишне економије. Међутим, пословање је и даље представљало изазов. Године 2014., делегат који је присуствовао једном од локалних састанака конгреса и консултативних конференција које су познате под називом "Двије сједнице", открио је да је за један инвестициони пројекат, од куповине земљишта до завршетка свих процедура административног одобрења, потребно више од 30 владиних одобрења и преко стотину печата. Цијели процес је трајао минимално 272 радна дана.

Си се снажно противи гломазним владиним одобрењима. Док је радио у граду Фуџоу у провинцији Фуђијан, био је пионир механизма који је омогућио да се све процедуре за одобравање инвестиционих пројеката заврше у једној згради.

Као највиши лидер у земљи, он се залагао да "тржиште игра одлучујућу улогу у алокацији ресурса и да влада своју улогу игра боље". Током година, Државно вијеће, или кинески кабинет, има пренио је или делегирао на ниже нивое овлаштења за административно одобрење за преко 1.000 ставки и смањио број инвестиционих ставки које подлежу одобрењу централне владе за преко 90 процената. “Нека виталност која ствара богатство избије и нека се моћ тржишта у потпуности ослободи”, рекао је Си.

Резултати реформи су изванредни, јер је Кина двије године заредом од стране Свјетске банке рангирана као једна од 10 највећих економија са најзапаженијим побољшањем пословног окружења.

Године 2019., у јануару је почела изградња Теслине Гигафабрике у Шангају, а до децембра је произвођач аутомобила већ започео испоруку прве серије кинеских електричних аутомобила Модел 3 произведених у овој фабрици. Овако брз развој добио је похвале од стране директора Тесле Елона Муска. У мају ове године, прва прекоморска фабрика Мегапацк америчке компаније пробила се у Шангају, још једном као снажан доказ "брзине Кине".

Добро упознат са изазовном ситуацијом са којом се суочавају приватна предузећа, Xи је дао инструкције оснивању бироа за развој приватне привреде под институцијом главног економског планера земље. На тај начин пружа се помоћ приватним предузећима која се суочавају са потешкоћама.

Си је такође нагласио потребу за промовисањем финансијских реформи како би се олакшало финансирање приватних предузећа. Он је нагласио важност подстицања приватног капитала да уђе у индустрије и секторе у које улазак није изричито забрањен законима и прописима. По Сијевим упутствима, систем негативне листе за приступ тржишту је свеобухватно имплементиран. До краја 2023. године број регистрованих привредних субјеката у земљи достигао је 184 милиона, што је више од три пута више него у 2012. Од 2012. до 2023. број приватних предузећа у Кини се више него учетворостручио, а удио приватних предузећа у укупном броју предузећа порастао је са мање од 80 посто на преко 92 посто.

Током тог периода, приватне банке су добиле одобрење за оснивање, почела је са радом брза пруга коју контролише приватни капитал, приватним инвестицијама је дозвољено да уђу у сектор истраживања и производње нафте и гаса, а приватна ракетна компанија је постигла успјех у лансирању ракета с мора.

Си је такође покренуо тржишно оријентисане реформе за државна предузећа (ДП). У 2017. години, Чајна Јуникорн (Цхина Уницом), као прво државно предузеће са централном администрацијом у телекомуникацијској индустрији које се отворило приватном капиталу, увео је 14 стратешких инвеститора, укључујући интернетске титане Тенцент, Баиду, ЈД.цом и Алибабу, у "реформу мјешовитог власништва".

Трогодишњи акциони план за реформу ДП-а даље је конвертовао ДП у друштва са ограниченом одговорношћу (д.о.о.) или компаније ограничене акцијама (а.д.). Око 38.000 друштвених предузећа основало је одборе директора. Међународни медији су примијетили да кинеска реформа напредује у корак са промјенама ситуације. Трговински рат који воде Сједињене Државе, глобална пандемија и повећане геополитичке тензије тестирали су отпорност кинеске економије. Држава такође трансформише свој модел економског развоја. Си је навео Кину да убрза изградњу новог обрасца развоја, који узима домаће тржиште као главни ослонац, а истовремено омогућава домаћим и међународним тржиштима да се међусобно појачавају.

Кључна подршка овој стратегији је успостављање јединственог националног тржишта. Да би се то постигло, проводи се низ реформи како би се елиминисао локални протекционизам и уклониле регионалне баријере. Ли Јунру, ветеран теоретичар Партије, рекао је да је Си нацртао нове "тачке", "кругове" и "појасеве" на кинеској мапи док је унапређивао међурегионалну координацију и подстицао развој нове области Шионган (Xионг'ан), делте ријеке Јангце и подручје Великог заљева Гуангдонг-Хонг Конг-Макао, између осталог.

Си је удвостручио напоре отварања како би погурао реформу и ставио "институционално отварање" као приоритет. У једном таквом потезу, Кина је укинула границе страног власништва за компаније које се баве вриједносним папирима, компаније за управљање инвестиционим фондовима вриједносних папира, фјучерс компаније и компаније за животно осигурање. Кина се залаже за приступање Свеобухватном и прогресивном споразуму за транспацифичко партнерство, јер влада настоји да испуни високе стандарде постављене споразумом и обавезује се на праксе које превазилазе постојеће политике приступа тржишту.

Xи је 2013. године успоставио прву пилот зону слободне трговине у Шангају. Тренутно је број таквих зона достигао 22, при чему је цијела тропска острвска провинција Хаинан постала лука слободне трговине.

Још један значајан реформски корак који је подузео Си је успостављање Шајна Интернешенел Импорт Експоа (Цхина Интернатионал Импорт Еxпо), прве свјетске изложбе на националном нивоу с фокусом на проширење увоза.  Он је такођер иницирао сајам за олакшавање трговине услугама и изложбу са излагањем глобалних потрошачких производа, приказујући своју визију либерализације трговине и економске глобализације.  Кина је сада главни трговински партнер више од 140 земаља и регија и задржала је своју позицију друге по величини свјетске дестинације за директне стране инвестиције.

У међувремену, Си је опрезан у погледу неуредне експанзије капитала, тржишне манипулације и тежње за претјераним профитом у одређеним областима, чувајући се од ризика сличних кризи другоразредних банака у САД. Предложио је постављање "семафора" за токове капитала, како би се осигурало да се "финансијски магнати" не понашају бескрупулозно, а да се и даље омогући капиталу да правилно функционира као производни фактор. То указује да кинеска реформа више није фокусирана само на раст, већ разматра уравнотеженији приступ.

Координација развоја и сигурности истиче се у Сијевој кампањи за продубљивање реформи у свим аспектима. Кина је и даље једина велика свјетска економија без финансијске кризе у протекле четири деценије.

Приоритеt на људима

Си наглашава да је крајњи циљ кинеске реформе побољшање благостања људи. Обећао је да ће приоритете људи учинити својим и дјеловати по њиховим жељама, што је велика разлика у односу на приступ "капитал на првом мјесту" који се често виђа у капиталистичкој економији. Си је 2017. године истакао да је након скоро 40 година реформи и отварања, главна контрадикција с којом се суочава кинеско друштво доживјела значајне промјене. "Са чиме се сада суочавамо је контрадикција између неуравнотеженог и неодговарајућег развоја и све већих потреба људи за бољим животом", објаснио је он.

Као одговор на ову промјену, он се залаже за координиран и заједнички развој, и обавезује се на постизање визије Денг Сиаопинга о "заједничком просперитету". Када је Си преузео кормило 2012. године, постојале су значајне разлике између источних и западних региона Кине, а неједнакост у богатству била је велика. Трансформирао је стратегију за смањење сиромаштва, имплементирајући нови приступ под називом "циљано елиминирање сиромаштва".

Појединци и села која су потврђена као сиромашна су регистрована и креиран је досије у националном информационом систему за смањење сиромаштва. У међувремену, осиромашени су пресељени из негостољубивих крајева. Владе су промовисале индустрије у складу са локалним условима и организовале часове обуке за сиромашне како би помогле у повећању њихових прихода. Преко три милиона службеника је послато да буду стационирани у одређеним селима како би се осигурало да су мјере за смањење сиромаштва у потпуности и добро спроведене.

Си посјећује породицу Танг Ронгбина у селу Луотуован у насељу Лонгкуангуан, округ Фупинг, у сјеверној кинеској провинцији Хебеи, 30. децембра 2012.

Под Сијевим вођством, Кина је искоријенила апсолутно сиромаштво у својим руралним подручјима, проблем који је трајао неколико хиљада година.

Кинеске реформе почеле су у руралним подручјима касних 1970-их, а Сијеве реформске иницијативе у погледу пољопривреде, руралних подручја и фармера обухватају шири спектар промјена.

Успоставио је добар механизам за стабилну производњу житарица како би осигурао да "кинеска опскрба храном остане чврсто у њеним рукама", побољшао пословно окружење у селу и промовирао руралну ревитализацију у цијелости.

Почетком 2000-их, Си је у једном академском раду предложио храбре реформе система регистрације домаћинстава како би се елиминисали различити друштвени и економски диспаритети, као и подјела урбаног и руралног тржишта рада узрокована системом. У то вријеме било је много контроверзи око тога да ли треба или не треба укинути ограничења регистрације домаћинстава.

Централна влада је 2016. године разрадила план давања урбаног боравка за око 100 милиона људи из руралних подручја и других сталних становника без регистрације локалног домаћинства, и тај циљ је испуњен прије рока. Током инспекцијског путовања у Шангај 2023. године, Си је посјетио станове у којима су живјели радници мигранти. Био је сретан када је сазнао да се мигранти насељавају у метрополи. "Супер! Останите, смирите се и тежите бољем животу", рекао је.

Под Сијевим водством, Кина је укинула систем преобразовања кроз рад, који је био у функцији више од пола стољећа, подигла праг за ослобађање од пореза на доходак са 3.500 јуана на 5.000 јуана мјесечно и поставила принцип усмјерен на људе за развој сектора некретнина: "Становање је за живот, а не за тржишне шпекулације."

Као одговор на демографске промјене, Кина је прилагодила своју политику планирања становништва и породице. Проведене су реформе како би се осигурало боље и праведније образовање. Осим тога, Си је предводио успостављање највећег свјетског система социјалне сигурности и покренуо реформе у основним услугама бриге о старима. Данас је број људи обухваћених основним осигурањем за старост и основним здравственим осигурањем у Кини премашио 1 милијарду, односно 1,3 милијарде.

Уз увјерење да је "здравље људи примарни показатељ модернизације", Си је позвао на проучавање и промоцију праксе у граду Санминг у Фуђијану како би се погурала реформа здравствене заштите.

Си се залагао за свеобухватно укидање такси на лијекове и медицински потрошни материјал који су постојали више од 60 година, смањујући трошкове пацијената. Државни ресори су поступили по његовом позиву и формирали радни тим за преговоре о цијенама лијекова и потрошног материјала са фармацеутским компанијама.

Си у посјети шумској фарми Саиханба у сјеверној кинеској провинцији Хебеи, 23. августа 2021.

У широко распрострањеном онлине видеу о таквим преговорима о цијенама 2021. године, представници Националне управе за здравствену сигурност инсистирали су на томе да "ниједна мањинска група пацијената не би требала бити напуштена" и успјели су снизити цијену лијека који спашава животе за ријетку болест од око 700.000 јуана по мету до 33.000 јуана по мету кроз осам рунди интензивних преговора. Овај лијек је тада уврштен у кинески каталог медицинског осигурања, потакнувши наду за преко 30.000 пацијената широм земље. Слично смањење цијена за стотине лијекова је у неколико година кумулативно уштедило јавности око 500 милијарди јуана медицинских трошкова.

Си је унаприједио реформе у руралном здравственом систему како би осигурао да људи на великом селу имају приступ приступачном медицинском третману. Кампање су значајно смањиле случајеве сиромаштва узрокованог болешћу. Готово сви људи са ниским примањима и појединци који су тек изашли из сиромаштва у руралним подручјима сада имају здравствено осигурање.

Сијева реформа у сектору културе наглашава обогаћивање "духовног свијета" људи као суштински захтјев за кинеску модернизацију. То укључује усавршавање планирања и политика културне индустрије, те његовање нових културних пословних облика и културних образаца потрошње.

Као резултат тога, филмска индустрија је доживјела брз развој посљедњих година. Број биоскопских платана у Кини порастао је са око 13.000 у 2012. на преко 86.000 на крају 2023. године, што је највише у свијету. Њујорк тајмс (Неw Yорк Тимес) је раније ове године објавио да кинеска филмска индустрија производи више висококвалитетних филмова који одјекују домаћом публиком.

Си је такођер обновио образовни систем, који се директно односи на ширење фонда талената и напредак у науци. Залагао се за промицање равномјерног развоја обавезног образовања, смањење великог оптерећења ученика како би осигурао њихов свеобухватан развој, те изградњу модерног система стручног образовања и модерног универзитетског система. Удио државних фискалних расхода који се издвајају за образовање остао је изнад 4 посто БДП-а узастопне године, што га чини највећим удјелом опште потрошње кинеског јавног буџета.

Још једна револуционарна реформа коју је предводио Xи догодила се у еколошком домену.

Када је Си постао генерални секретар Партије 2012. године, загађење животне средине било је једна од најчешћих притужби у јавности. Почетком те године, загађење кадмијумом је утицало на ријеку у аутономној регији Гуанши Џуан (Гуангxи Зхуанг), угрозивши сигурност воде за пиће за више од милион људи. Неколико инцидената високог профила “није у мом дворишту” изазваних забринутошћу због индустријског загађења догодило се широм земље током године. Си, познат по храбрим и одлучним еколошким иницијативама у Шиамену за чишћење језера Јунданг (Yунданг) и у Ханџоуз за заштиту Западног језера, основао је Министарство екологије и животне средине, поставио еколошку и заштиту животне средине као неприкосновену "црвену линију", увео инспекције на еколошке и еколошке заштите од стране централних власти, и затражио од локалних званичника да буду одговорни за заштиту ријека, језера и шума као њихови "шефови управљања".

Под Шијевим водством, Кина је постала земља с најбржим побољшањем квалитета зрака, највећим повећањем шумских ресурса и највећим подручјем пошумљавања на свијету. Земља је такођер задржала стабилну позицију свјетског лидера у инсталираним капацитетима за производњу електричне енергије из хидро, вјетра, сунца и биомасе. Кина је такођер развила највеће свјетско тржиште угљика и обећала да ће постићи неутралност угљика у много краћем временском периоду у односу на развијене земље. "Зелени и нискоугљични развој је кључно питање дана, а они који га слиједе ће напредовати", рекао је Си.

Си вјерује да је исправљање неодрживих метода раста од суштинског значаја за одрживи развој кинеске нације и за заштиту Мајке Земље - "нашег једног и јединог дома".

Храброст у корачању напријед

"Ниједна друга земља у свијету не може свеобухватно унаприједити реформу на исти начин као што то чини данашња Кина, уз преданост својим обећањима и осјећај хитности", наводи се у извјештају сингапурског листа Лианхе Заобао. Према Еделман Траст Барометру 2023, истраживању које је спровела консултантска кућа Еделман, укупан ниво повјерења у Кини био је 83, по чему је Кина прворангирана међу испитаним земљама. Кина је била једина земља међу испитаницима која је изразила оптимизам у погледу економских изгледа, наводи се у истраживању.

Посматрачи вјерују да ће се са Сијем као кормиларом реформи у новој ери, социјалистичка тржишна економија коју је најавио још Денг Сиаопинг несумњиво наставити и напредовати. Си је запалио мотор који покреће Кину на неповратан пут ка модернизацији.

Денгове реформе и његова прокламација да је "развој апсолутни принцип" ослободиле су и развиле кинеске друштвене производне снаге, катапултиравши земљу у позицију глобалне економске силе.

Си је сматрао да је висококвалитетан развој непопустљив принцип нове ере и покренуо је свеобухватну и систематску трансформацију у Кини, која је увелике допринијела поновном балансирању свјетске економије. Прошле године је кинеска економија порасла за 5,2 посто, што је допринијело једној трећини глобалног раста. Земља остаје снажан покретач глобалног раста.

Си Ђинпинг се састаје с представницима америчке пословне, стратешке и академске заједнице у Великој дворани народа у Пекингу, главном граду Кине, 27. марта 2024.

На састанцима са страним владама и пословним лидерима ове године, Сијева порука је била досљедна: Кина је посвећена даљем реформама, које ће свијету донијети прилике. Посјетивши Француску у мају, Си је тамошњим предузећима рекао да ће кинеска реформа обезбиједити шири тржишни простор за све земље. У Србији је посетио смедеревску челичану, у чијем је оживљавању помогао кинеским улагањима прије око осам година, сачувавши радна мјеста за преко 5.000 локалних радника.

Фабрика је водећи пројекат Сијеве потписне иницијативе Појас и пут (БРИ). Инспирисан древним Путем свиле, Xи је 2013. предложио иницијативу за реформу и унапређење глобалне развојне сарадње. Дизајнирао је БРИ као модерну мрежу која повезује земље кроз побољшану трговину, развој инфраструктуре и међуљудску размјену. У једној деценији, БРИ је прикупио учешће три четвртине земаља свијета, помажући у отварању 420.000 радних мјеста и извлачењу десетина милиона људи из сиромаштва у тим земљама.

Од прошле године јачало је ишчекивање трећег пленума ЦК КПК 20. године. Људи у Кини и у цијелом свијету помно прате које ће се главне реформске мјере објавити и процјењују потенцијални учинак таквих мјера. Прије пленума, Си је обећао низ "стратешких, иновативних и водећих реформи", како би се "постигла нова открића у важним областима и кључним секторима".

Постоје разлози за оптимизам. Такав оптимизам се заснива не само на огромној кинеској економској и тржишној величини, већ и на уједињеном водству Партије са Сијем у средишту. КПК има петљу за самореформисање и способан је да нацрте претвори у конкретне акције.

Како неки људи у иностранству сумњају или чак страхују у вези с кинеским реформама, развојем и њиховим импликацијама, Xи је често говорио да Кина нема намеру да мења или доводи у питање постојећи светски поредак. То је само активније учешће у глобалном управљању и залагање за праведнији и праведнији свјетски поредак.

"Кинеска модернизација је понудила нови избор и има далекосежне импликације за земље у развоју", рекао је Хозе Рикардо дос Сантос Луз Јуниор, извршни директор компаније са сједиштем у Сао Паулу која повезује кинеске и бразилске подузетнике.

У раним данима Денгове реформске ере, покојни кинески лидер је изјавио да је циљ кинеске реформе и отварања био да се "ухвати с временом". Данас, размишљајући о скоро пола вијека напретка, Си је истакао да кинеска реформа и отварање не само да су унаприједили њен властити развој, већ су дали и значајан допринос глобалном миру и напретку. Настављајући Денгово наслијеђе и са снажним осјећајем одговорности, Си води Кину на путу модернизације која не само да ствара економска чуда и развојне прилике, већ и истражује нови облик људске цивилизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана