Трампови савјетници предложили како завршити рат у Украјини

Tanjug
Foto: X.com

ПРАГ, ВАШИНГТОН, МОСКВА – Два кључна савјетника Доналда Трампа, републиканског кандидата на предсједничким изборима у САД представила су му план за окончање рата у Украјини у случају да побиједи на изборима који укључује ставку да ће Кијев добити више америчког оружја уколико буде пристао на мировне преговоре.

Један од Трампових савјетника за националну безбједност, генерал-потпуковник у пензији Кит Келог рекао је да би, према том плану, САД истовремено упозориле Москву да би свако одбијање преговора резултирало већом подршком Вашингтона за Украјину, пренио је Реутерс.

Према плану који су сачинили Келог и Трампов саветник Фредерик Флејц, током мировних преговора Украјине и Русије прекид ватре би био на снази на већем дијелу борбених линија. Келог и Флејц су представили Трампу свој план, а према Флејцовим речима, Трамп је на тај документ позитивно реаговао.

План такође предвиђа да се чланство Украјине у НАТО-у одлаже на дужи период да би се Русија подстакла на мировне преговоре. Трамп је више пута изјавио да ће његов приоритет ако освоји други председнички мандат бити хитни преговори о окончању рата између Русије и Украјине. 

Бивши амерички предсједник је прошле седмице искључио могућност упућивања америчких трупа у Украјину и наговијестио је да ће убрзо пријећи на смањење помоћи Кијеву ако буде изабран на предсjедничким изборима у новембру.

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, је рекао да би Трампов план морао да узме у обзир ситуацију на бојном пољу.

Песков је истакао да је руски предсједник Владимир Путин више пута рекао да је Русија била и остаје отворена за преговоре који узимају у обзир стварно стање на терену. 

Прва пошиљка муниције у оквиру чешке иницијативе за куповину артиљеријске муниције, стигла је у Украјину, изјавио је чешки премијер Петр Фијала. 

Чешка је у мају саопштила да ће првих 50.000 до 100.000 артиљеријских граната стићи до Украјине у јуну. Како истиче до сада је евидентирано око 1,7 милијарди евра уплата и обећања да ће бити извршене уплате из 15 земаља донатора, што је довољно да до краја године Украјини буде испоручено пола милиона комада артиљеријске муниције. Око 20 земаља се обавезало да ће учествовати у чешкој иницијативи, али је само пет извршило исплате до краја маја, и то Њемачка, Низоземска, Данска, Португал и Канада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана