Трампов сарадник данас мора у затвор

Танјуг
Трампов сарадник данас мора у затвор

ВАШИНГТОН - Бивши савјетник и блиски сарадник Доналда Трампа Стив Бенон, позван је да се данас јави у федерални затвор у савезној држави Конектикат на одслужење четворомјесечне затворске казне изречене због непоштовања судског позива у конгресној истрази напада на Капитол хил 6. јануара 2020. године.

Судија која предсједава у његовом поступку дозволила му је да током двогодишњег жалбеног процеса остане на слободи, али је данас, након што је вијеће Апелационог суда потврдило његову пресуду за непоштовање Конгреса, а Врховни суд одбио његову посљедњу жалбу, издала наредбу да се неодложно пријави на издржавање затворске казне, преноси АП.

Порота је Бенона прогласила кривим у два случаја непоштовања Конгреса: у првом због одбијања да свједочи пред одбором Представничког дома поводом догадјаја 6. јануара 2020. године, а у другом због одбијања да достави документа везана за његово учешће у покушајима бившег предсједника Трампа да оспори изборни пораз који му је 2020. године нанио кандидат Демократске странке Џозеф Бајден.

Бенон се такође суочава са кривичним оптужбама у савезном суду у Њујорку због наводне преваре донатора који су дали новац за изградњу зида дуж границе САД и Мексика, али он тврди да није крив за прање новца, завјеру, превару и друге оптужбе.

Још један Трампов сарадник, трговински савјетник Петер Наваро, такође је осуђен за непоштовање Конгреса, али он се у марту пријавио на издржавање четворомјесечне казне након што је Врховни суд одбио захтјев да му се одложи извршење казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана