Трампов ривал Десантис објавио кандидатуру на „Твитеру“, уз техничке проблеме

Танјуг
Трампов ривал Десантис објавио кандидатуру на „Твитеру“, уз техничке проблеме

ВАШИНГТОН - Гувернер Флориде Рон Десантис (44) саопштио је да се кандидује за републиканску предсједничку номинацију 2024. и тако започео обрачун са својим некадашњим савезником, бившим предсједником Доналдом Трампом.

Десантис је кандидатуру објавио у видео снимку, прије него што је на „Твитеру“ дао аудио интервју директору компаније Илону Маску, пренио је Глас Америке.

Једночасовни интервју са Маском, који је замишљен да буде формални почетак Десантисове кампање, био је праћен техничким проблемима - више пута се губио звук, а хиљаде корисника нису могле да се укључе на пренос или су губиле везу.

-Потребна нам је храброст да будемо лидери, и снага да побиједимо - рекао је Десантис у видео снимку који је објављен на „Твитеру“.

-Ја сам Рон Десантис и кандидујем се за предсједника да бих предводио велики повратак Америке - казао је он.

Све познатије име у САД, 44-годишњи Десантис, за кога се очекује да ће имати јаке финансијске ресурсе, одмах је постао Трампов највећи ривал у трци за републиканску номинацију.

Међутим, анкете показују да Трамп има предност већу од 2:1 над гувернером Флориде, који се одавно сматра новом звијездом те странке и вјесником нове генерације републиканских лидера.

Трамп, који је своју кандидатуру објавио у новембру, такође има предност пошто је раније почео да организује своју кампању у кључним државама у којима се одржава рано гласање.

-Морамо да окончамо културу губитништва која је протеклих година заразила Републиканску партију - рекао је Десантис у разговору са Маском када је пренос на „Твитеру“ настављен.

Донатори и присталице ће пажљиво пратити да виде да ли ће Десантис сада почети да одговара на Трампове неуморне нападе, на које до сада није реаговао, што је изазивало фрустрацију неких гувернерових присталица.

Раније у сриједу, Десантис је предао Федералној изборној комисији документа којима се пријављује за предсједничку номинацију Републиканске странке.

Илон Маск је у уторак потврдио да ће присуствовати виртуелној конференцији, чији је домаћин дневник Вол Стрит журнал, али је рекао да то не представља подршку Десантису.

-У ово вријеме не планирам да подржим било ког кандидата, али сам заинтересован да „Твитер“ буде нека врста простора за разговор - рекао је Маск.

Десантис тренутно обавља други мандат на положају гувернера Флориде, послије убједљиве побједе на изборима у новембру. Маск је у новембру твитовао да ће га подржати ако се буде кандидовао за предсједника за изборе 2024.

Десантис и Трамп су били блиски савезници током мандата бившег предсједника у Белој кући.

Трамп је подржао Десантиса када се први пут кандидовао за гувернера Флориде. Међутим, послије одласка са положаја, Трамп је често критиковао гувернера Флориде.

Током пандемије вируса корона, Десантис је постао национално лице отпора ношењу маски и обавезној вакцинацији, а оштро је критиковао и водећег америчког епидемиолога доктора Ентонија Фаучија.

Тако се сукобио са компанијом „Дизни“ која се противила његовом закону којим је у школама ограничено разматрање ЛГБТQ питања.

Забранио је и готово све абортусе на Флориди, укинуо програме за етничку разноликост на државним универзитетима и дозволио да се оружје носи без дозволе.

Због тога је постао и популаран међу конзервативцима, мада према посљедњим анкетама Трамп има већу подршку републиканских бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана