Трампов адвокат одбацио предложени налог за заштиту свједока и доказа

Танјуг
Трампов адвокат одбацио предложени налог за заштиту свједока и доказа

ВАШИНГТОН - Адвокат бившег америчког председника Доналда Трампа Џон Лауро одбацио је данас предложену наредбу која има за циљ да заштити свједоке и доказе у предмету против Трампа због његовог покушаја да поништи резултате председничких избора 2020. године.

Лауро је у низу телевизијских интервјуа бранио Трампове поступке који су довели до оптужби да је ковао завјеру да превари САД спречавањем Конгреса да верификује побједу демократског председника Џозефа Бајдена, лишавајући на тај начин гласаче њиховог права на поштене изборе, пренио је Ројтерс.

Лауро је рекао за "Фокс њуз сандеј" да је Министарство правде у петак тражило заштитни налог који би, како је навео, могао да спријечи медије да добију информације које би могле бити релевантне за поступак који се води против Трампа.

Амерички окружни судија Тања Чуткан одбацила је у суботу Трампов покушај да одложи свој званични одговор на предложени заштитни налог.

Рок за одговор истиче у понедјељак.

Специјални тужилац Џек Смит тражио је заштитни налог у петак којим се Трампу и његовим адвокатима забрањује да откривају повјерљиве информације из тог предмета неовлашћеним људима, након што је бивши амерички предсједник објавио пост који је изазвао забринутост да би могао јавно да открије повјерљиви материјал добијен од тужилаца.

На свом сајту Truth Social, Трамп је у петак написао: "Ако ме пратиш, ја те слиједим", дан након што се изјаснио да није крив по оптужбама да је организовао завјеру у покушају да преокрене изборни пораз 2020. године од Бајдена.

Тужиоци су дужни да окривљенима пруже доказе против њих да би могли да припреме своју одбрану. То би могло штетно да утиче на свједоке, као и на спровођење правде у овоме случају, истакли су тужиоци, напомињући да Трамп има већ историју напада на судије, адвокате и свједоке у другим предметима који се воде против њега.

На суђењу у четвртак, Трамп се заклео да неће застрашивати свједоке или комуницирати са њима без присуства адвоката. Тужилаштво је тражило од судије Чуткан да изда наредбу којом се забрањује Трампу и његовим адвокатима да откривају било какве материјале неовлашћеним људима.

Заштитни налози су рутински у случајевима који укључују повјерљива документа, али тужиоци су рекли да је посебно важно ограничити јавно ширење с обзиром на Трампове објаве на друштвеним медијима.

Трампов портпарол саопштио је да је Трампова објава на његовој друштвеној мрежи била одговор једном члану Републиканске партије.

Трамп је све истраге против себе приказао као намјеру демократа да зауставе његову кампању за предсједничке изборе 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана