Трамп жели промјену амандмана Устава ради смјене Камале Харис

Танјуг
Foto: ЦНН

ЊУЈОРК - Бивши предсједник САД и кандидат републиканаца на предстојећим предсједничким изборима Доналд Трамп позвао је на измјену 25. амандмана Устава како би се омогућило смјењивање потпредсједнице САД Камале Харис која „лаже или учествује у завјери да прикрије неспособност предсједника“ САД Џозефа Бајдена.

„Ако то урадите, прикривање предсједника Сједињених Америчких Држава, то је основ за моментални опозив и смјену с функције, јер су то урадили“, рекао је Трамп током предизборног скупа у Мосинеју у Висконсину, пренио је ЦНН.

Послије Бајденовог лошег учинка у предизборној дебати у јуну и његове одлуке да оконча своју предсједничку кампању мјесец дана касније, Трамп и његови републикански савезници оптужили су потпредсједницу Камалу Харис и високорангиране демократе да прикривају пад предсједникових менталних способности, навео је ЦНН.

Предизборни штаб Камале Харис одбио је да пружи коментар на Трампову јучерашњу изјаву.

Потпредсједница САД је наставила да брани Бајдена и његову менталну способност, рекавши за ЦНН прошлог мјесеца да не жали што је у недјељама након дебате инсистирала на томе да је Бајден способан да служи још један четверогодишњи мандат.

Амерички 25. амандман Устава говори о сукцесији предсједника и процесу смјене предсједника, за шта би била потребна подршка потпредсједника и већине у предсједниковом кабинету.

ЦНН наводи да се тај амандман не односи на присилно смјењивање потпредсједника.

За ратификовање уставног амандмана потребна је подршка три четвртине америчких савезних држава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана