Трамп убједљиво побиједио страначке ривале у Ајови

Танјуг
Трамп убједљиво побиједио страначке ривале у Ајови

ВАШИНГТОН - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп је, према пројекцијама америчке агенције АП, надмашио своје ривале и побиједио на унустарстраначким изборима републиканаца у америчкој држави Ајови, док је друго мјесто освојио гувернер Флориде Рон Десантис.

-Хвала Ајова, све вас волим!!! -написао је Трамп на друштвеним мрежама.

На изборе је изашло више од 60 одсто бирача, а Трамп је добио 50,6 одсто гласова, док је Десантис освојо 21,4 одсто гласова.

Иза њих се пласирала бивша амбасадорка у УН Ники Хејли, показала је анкета коју спроводи АП међу бирачима који излазе на кокусе.

Пројекцију о побједи Трампа на кокусима у Ајови изнијели су и остали амерички медији - CNN, Фокс њуз, CBS, NBC њуз и ABC Њуз.

Кокусима у Ајови званично је почела трка за предсједничке изборе у САД 2024. године.

С обзиром на то да је Трампова побједа била очекивана, према истраживањима јавног мњења, главна борба се водила за друго мјесто између Десантиса и Хејли и то ко ће бити главна алтернатива Трампу за републиканску предсједничку номинацију на наступајућим изборима у новембру.

Док је прослављао своју историјску побједу, Трамп се суздржао од навике да својим ривалима надене увредљиве надимке и вријеђа их. Честитао је Десантису, Хејлијевој и предузетнику Вивеку Рамасвамију на учешћу и описао сво троје као “веома паметне, веома способне људе”.

Аналитичари оцјењују да та његова порука главним противницима није могла бити јаснија - вријеме је да напустите трку за номинацију и прикључите се мом табору.

Неколико про-Трампових републиканаца такође је оцијенило за CNN да би убједљива побједа бившег предсједника у Ајови требало да пошаље јасан сигнал његовим републиканским ривалима да је куцнуо час да одустану од даљег надметања.

Борба за републиканску номинацију у оквиру унустарстраначких избора републиканаца сада се сели у државу Њу Хемпшир, гдје анкете показују да је Хејлијева у много бољој позицији.

Након најаве побједе бившег предсједника Доналда Трампа у Ајови, актуелни предсједник САД Џозеф Бајден је поручио својим присталицама да ће избори 2024. године увијек бити “Ви и ја против екстремних републиканца, присталица Трампове доктрине Учинимо Америку поново великом” (МАГА).

У својој објави на друштвеним мрежама, Бајден је рекао да је Трамп “у овом тренутку јасан фаворит републиканаца” и позвао је своје присталице да дају донације његовој кампањи.

Раније у понедјељак и штаб Бајденове кампања упутио је мејл присталицама Демократске странке апелујући да донирају средстава за побједу актуелног предсједника.

Скоро половина републиканских гласача, њих 44 одсто потврдило је у анкети ЦНН да себе сматрају дијелом покрета МАГА.

Двије трећине републиканских гласача не мисли да је побједа предсједника Бајдена 2020. године била легитимна, упркос свим доказима који говоре супротно.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана