Трамп: Тужилац је поремећен

Срна
Foto: Танјуг

ВАШИНГТОН - Бивши предсједник САД Доналд Трамп напао је америчку администрацију и Министарство правде због њиховог посљедњег покушаја да га кривично гоне због наводног уплитања у предсједничке изборе одржане 2020. године. Трамп је правну кампању против њега описао као „директан напад на демократију“ и случај стварног мијешања у изборе. Трампове изјаве су услиједиле након нове оптужнице коју је против њега подигао специјални тужилац Џек Смит, оптужујући бившег предсједника да незаконито покушава да поништи резултате предсједничких избора одржаних 2020. године. Нови документ је скраћена верзија прошлогодишњег кривичног поступка против Трампа, у којем се наводи да је он „ширио лажи“ о „превари која одређује исход“ на изборима инсистирајући да је у то вријеме побиједио у трци умјесто тренутног предсједника САД Џозефа Бајдена. Трамп је покренуо жалбу у том случају, тражећи имунитет од гоњења као предсједник, а првобитну оптужницу је прошлог мјесеца одбацио Врховни суд. У ревидираном документу, који је краћи и коме недостаје дио оригинала у коме се оптужује Трамп да покушава да примора Министарство правде да поништи његов изборни пораз, и даље се износе исте четири оптужбе које су тужиоци првобитно подигли против бившег предсједника. Међу њима су завјера за превару САД, завјера против гласачких права грађана и оптужбе које се односе на нереде у згради Америчког конгреса 6. јануара 2021. године. Трамп, који је у више наврата негирао оптужбе и осудио случај као покушај да га спријечи да се врати на власт, критиковао је нову оптужницу као „оживљавање лова на вјештице“. „Оно што сада раде је највећа саботажа наше демократије у историји. Ово је за земље трећег свијета и банана републике, а не за САД!“, истакао је Трамп. Трамп је навео да је одлука Врховног суда о имунитету требала да доведе до одбацивања читавог случаја, и осудио је „поремећеног“ Џека Смита што га је поново покренуо „у чину очаја и да би сачувао образ“. „Ово је само покушај да се ометају избори и одврати амерички народ од катастрофа које је потпредсједница Камала Харис нанијела нашој нацији“, написао је Трамп на својој друштвеној мрежи „Социјална истина“. Он је такође оптужио Министарство правде да је прекршило сопствену политику од 60 дана, која му забрањује предузимање било каквих радњи које би могле да утичу на трку у два мјесеца која претходе предсједничким изборима. Овај случај је један од четири кривична поступка са којима се тренутно суочава бивши амерички предсједник.

ВАШИНГТОН - Бивши предсједник САД Доналд Трамп напао је америчку администрацију и Министарство правде због њиховог посљедњег покушаја да га кривично гоне због наводног уплитања у предсједничке изборе одржане 2020. године.

Трамп је правну кампању против њега описао као „директан напад на демократију“ и случај стварног мијешања у изборе.

Трампове изјаве су услиједиле након нове оптужнице коју је против њега подигао специјални тужилац Џек Смит, оптужујући бившег предсједника да незаконито покушава да поништи резултате предсједничких избора одржаних 2020. године.

Нови документ је скраћена верзија прошлогодишњег кривичног поступка против Трампа, у којем се наводи да је он „ширио лажи“ о „превари која одређује исход“ на изборима инсистирајући да је у то вријеме побиједио у трци умјесто тренутног предсједника САД Џозефа Бајдена.

Трамп је покренуо жалбу у том случају, тражећи имунитет од гоњења као предсједник, а првобитну оптужницу је прошлог мјесеца одбацио Врховни суд.

У ревидираном документу, који је краћи и коме недостаје дио оригинала у коме се оптужује Трамп да покушава да примора Министарство правде да поништи његов изборни пораз, и даље се износе исте четири оптужбе које су тужиоци првобитно подигли против бившег предсједника.

Међу њима су завјера за превару САД, завјера против гласачких права грађана и оптужбе које се односе на нереде у згради Америчког конгреса 6. јануара 2021. године.

Трамп, који је у више наврата негирао оптужбе и осудио случај као покушај да га спријечи да се врати на власт, критиковао је нову оптужницу као „оживљавање лова на вјештице“.

„Оно што сада раде је највећа саботажа наше демократије у историји. Ово је за земље трећег свијета и банана републике, а не за САД!“, истакао је Трамп.

Трамп је навео да је одлука Врховног суда о имунитету требала да доведе до одбацивања читавог случаја, и осудио је „поремећеног“ Џека Смита што га је поново покренуо „у чину очаја и да би сачувао образ“.

„Ово је само покушај да се ометају избори и одврати амерички народ од катастрофа које је потпредсједница Камала Харис нанијела нашој нацији“, написао је Трамп на својој друштвеној мрежи „Социјална истина“.

Он је такође оптужио Министарство правде да је прекршило сопствену политику од 60 дана, која му забрањује предузимање било каквих радњи које би могле да утичу на трку у два мјесеца која претходе предсједничким изборима.

Овај случај је један од четири кривична поступка са којима се тренутно суочава бивши амерички предсједник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана