Трамп: Тужан дан за Америку, ово је прогон политичког противника

Танјуг
Трамп: Тужан дан за Америку, ово је прогон политичког противника

ВАШИНГТОН - Бивши предсjедник САД Доналд Трамп изјавио је након завршетка саслушања пред судом у Вашингтону, да су оптужбе против њега "прогон политичког противника".

-Ако не можете да их судски процесуирате, прогоните их - рекао је Трамп обраћајући се медијима на аеродрому у Вашингтону.

Он је оцијенио да је "ово веома тужан дан за Америку"

-Ово је веома тужан дан за Америку, а такође је било веома тужно возити се Вашингтоном и видјети прљавштину и пропадање. Ово није мјесто које сам напустио - рекао је Трамп.

Трамп се изјаснио да није крив по оптужници која га терети за покушаје поништавања резултата предсједничких избора у САД 2020. године.

Како преноси Би-Би-Си, Трампу је пред крај саслушања речено да не смије да комуницира о чињеницама из случаја који се води против њега и мора да одговори на позив суда у Вашингтону.

Он је упознат и са ''посљедицама'' уколико прекрши претпретресне услове.

Непоштовање препорука суда може резултирати налогом за хапшење, поништеним условима пуштања, притвором и оптужбама за непоштовање суда.

-Савезни судија Тања Чуткан, која ће предсједавати предметом против Трампа, одредиће датум суђења на сљедећем саслушању 28. августа - изјавила је судија за прекршаје Моксила Упадјаја.

Тужиоци су поручили да неће тражити да Трамп буде у притвору прије почетка суђења.

Један од тужилаца је на самом крају саслушања рекао да ће читав случај имати користи од нормалног и брзог суђења, а Трампов адвокат Џон Лауро је одговорио да ће његовом тиму бити потребно вријеме да се припреми и проучи доказе Министарства правде у вези са Трамповим случајем с обзиром на то да влада има временски период од три године да их изнесе.

Он је додао да је једнако важно да, поред брзог суђења, оно буде и поштено и праведно.

Специјални тужилац Џек Смит подигао је у уторак нову оптужницу против Трампа, која се састоји из четири тачке у којима се бивши предсједник оптужује за превару САД, завјеру ради ометања службеног поступка (преноса власти), ометање и покушај ометања службеног поступка, као и за кршење права загарантованих законима и Уставом САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана