Трамп: Штитићемо чланице Алијансе ако уложе више у одбрану

Срна
Трамп: Штитићемо чланице Алијансе ако уложе више у одбрану

ВАШИНГТОН - Републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп поновио је да ће САД помоћи у заштити земаља НАТО-а у случају напада из Русије само ако њене европске чланице буду трошиле више на одбрану.

У интервјуу британском листу “ДЖи-би њуз” Трамп је поновио коментаре који су изазвали пометњу у Америци и у иностранству прошлог мјесеца.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је тада да очекује да ће 18 савезника достићи циљну потрошњу ове године.

Трамп је изјавио у новом интервјуу да га није брига да ли његови политички противници користе изречене коментаре против њега уочи избора 5. новембра, на којима ће се суочити са предсједником Џозефом Бајденом, који је велики присталица НАТО-а.

“Није ме брига да ли то користе зато што је ово што говорим облик преговора. Зашто бисмо чували ове земље које имају много новца, док САД плаћају за већи дио НАТО-а”, рекао је Трамп у интервјуу који је водио његов савезник Најџел Фараџ.

На питање да ли би САД браниле савезнике у Алијанси ако почну да “плаћају своје рачуне како треба”, Трамп је одговорио: “Да. Али, САД требају да плате свој поштен дио, а не поштен дио свих других”.

Фараџ је затим упитао да ли ће Америка бити ту ако остале чланице Алијансе “почну да играју поштено”.

“Да, 100 одсто”, одговорио је Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана