Трамп се ипак обратио суду, оптужио судију за пристрасност

Танјуг
Трамп се ипак обратио суду, оптужио судију за пристрасност

ЊУЈОРК - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп оптужио је, у изненадном обраћању на суђењу за превару у Њујорку, судију Артура Енгорона за пристрасност и изнио низ жестоких критика на његов рачун.

Трамп, коме је било забрањено да сам износи завршне аргументе у своју одбрану, ипак је искористио прилику да говори у суду на крају грађанске парнице, а према правилима имао је право да се у обраћању усредсреди на питања у вези са суђењем.

-Имамо ситуацију гдје сам ја невин. Прогони ме неко ко се кандидује за положај...Нисам урадио ништа погрешно. Требало би да ми плате...Ја сам преварен. Ја - рекао је бивши предсједник САД.

Затим је оптужио судију да га не слуша.

-Знам да вам је ово досадно - рекао је Трамп, преноси Глас Америке.

Судија Артур Енгорон, који је претходно одбацио Трампов захтјев да на суђењу сам изнесе завршне аргументе, првобитно је пустио бившег предсједника да говори скоро неометано, након чега га је прекинуо и прогласио паузу за ручак.

Трампу судр по оптужници њујоршке тужитељке да је преувеличавао своје богатство у финансијским документима која је давао банкама, осигуравајућим компанијама и другима.

По доласку у судницу, поновио је да је суђење "лов на вјештице" и политичко мијешање "на највишем нивоу".

Навео је да за 44 дана суђења ниједан свједок није дошао у судницу и рекао да је било преваре.

-Овај цијели случај је измишљена тврдња да би се промовисала политичка агенда. Било је саопштења и изношења ставова, али не и доказа - рекао је у завршним аргументима Трампов адвокат Кристофер Кисе.

Иако је Трамп током свједочења у новембру признао да је давао нетачне процјене имовине, његов адвокат је тврдио да је то било безопасно и да су банке и осигуравајуће компаније које су радиле са Трамповом организацијом и даље профитирале и да су жељеле да послују са Трампом, чак иако је његово богаство било мање.

Судија је довео у питање аргумент да Трамп због тога не би требало да буде кажњен.

Уочи суђења, власти су одговориле на пријетњу бомбом у кући судије Енгорона.

Судски званичници саопштили су да су да је Енгорону запријећено у његовом дому на Лонг Ајленду.

Лажња пријетња бомбом услиједила је неколико дана након што је лажно пријављена пуцњава у кући судије која води случај против Трампа у престоници Вашингтону.

Протеклих дана је било пријављено више лажних ванредних ситуација у кућама америчких званичника.

Главна тужитељка Њујорка Летиша Џејмс, демократа, жели да судија изрекне казну од 370 милиона долара и да Трампу забрани да послује са некретнинама у Њујорку.

Трамп тврди да није урадио ништа незаконито, да није лагао о свом богатству и да је жртва политичког прогона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана