Трамп пристао на разговор са ФБИ

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - Бивши предсједник САД и кандидат републиканаца на предстојећим предсједничким изборима Доналд Трамп пристао је на разговор у својству жртве са Федералним истражним бироом (ФБИ), који истражује атентат на њега, изјавио је данас Кевин Роџек, специјални агент задужен за канцеларију ФБИ у Пицбургу.

Разговори у својству жртве су рутински дио кривичних истрага, али су добровољни, пренио је Си-Ен-Ен. 

Роџек је рекао новинарима током конференцијског позива да су истражитељи усредсредили напоре на откривање мотива 20-годишњег потенцијалног убице.

Томас Метју Крукс, био је "веома интелигентан" и веома се интересовао за пуцање, казао је Роџек.

Док су званичници већ открили да је Крукс пре атентата истраживао "колико је био удаљен  (Ли Харви) Освалд од (Џона) Кенедија", Роџек је истакао да је, такође, истраживао  "електране, масовне пуцњаве, информације о импровизованим експлозивним направама и покушај атентата на словачког премијера (Роберта Фица) раније ове године".

Његов примарни друштвени круг "изгледа да је био ограничен на ужу породицу, јер вјерујемо да је током живота имао мало пријатеља и познаника", изјавио је Роџек.

"Иако ФБИ-ева истрага можда још није утврдила мотив, вјерујемо да је субјект уложио значајне напоре да сакрије своје активности", рекао је Роџек.

Према његовим ријечима, поред тога, ФБИ вјерује да оно што је радио, такође, потврђује да је све пажљиво испланирао уочи предизборног скупа.

Крукс је користио и псеудониме за онлајн куповину ватреног оружја.

"Почевши од прољећа 2023, субјект је извршио више од 25 различитих куповина ватреног оружја од онлајн продаваца ватреног оружја користећи псеудониме, рекао је Роџек.

У првој половини 2024. године, Крукс је, такође, извшио шест онлајн куповина хемијских материјала који се користе за прављење експлозивних направа, пронађених у возилу и кући субјекта, рекао је Роџек.

"За те куповине користио је псеудониме", додао је Роџек.

Атентат на Доналда Трампа, 45. предсједника Сједињених Америчких Држава и републиканског кандидата за предсjедничке изборе 2024. године, извршен је 13. јула 2024. нешто послије 18.00 часова по локалном времену на предизборном скупу у близини Батлера у Пенсилванији.

Атентатор је идентификован као 20-годишњи Томас Метју Крукс из Бетел Парка у Пенсилванији.

Према снагама безбједности и свједоцима, Крукс је испузао на кров испред мјеста митинга и испалио осам метака из полуаутоматске пушке АР-15 прије него што га је убио снајпериста Тајне службе.

Један учесник скупа је погинуо, док су друга два учесника тешко повријеђена.

Након што је погођен, Трамп се сагнуо на земљу и убрзо је био окружен особљем Тајне службе. 

Убрзо је устао на ноге, крваривши из десног уха. 

Затим је дигао песницу у ваздух и викнуо „Борба, борба” прије него што су га агенти Тајне службе одвели до возила.

Трамп је потом пребачен у локалну болницу и пуштен у стабилном стању, након чега је отпутовао авионом за Њу Џерзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана