Трамп подигао прашину изјавом, реaговали из НАТО-а

Г.С.
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО-а реаговао је на изјаве бившег америчког предсједника Доналда Трампа који је поручио како не би интервенисао уколико би Русија одлучила да нападне поједине државе чланице НАТО-а.

Столтенберг је оштро критиковао изјаву највјероватнијег републиканског кандидата за предсједничке изборе 2024. године у САД-у те је нагласио како се ризик са оваквим изјавама повећава.

„Овакве изјаве поткопавају нашу цјелокупну сигурност. Свака сугестија да се савезници неће бранити поткопава нашу сигурност, укључујући и ону Сједињених Америчких Држава. Изјаве оваквог типа доводе америчке и европске војнике у повећан ризик“, поручио је Столтенберг из Брисела.

Трампове изјаве критизирали су и из Европске уније, али и Пољске.

Пољски министар одбране Владислав Косиниак-Камиз написао је на платформи "Икс" да ниједна предизборна кампања не може послужити као изговор да се игра са сигурношћу алијансе.

На Трампову изјаву реаговала је и актуелна администрација САД-а те су поручили како су Трампове изјаве ужасне и узнемирујуће.

„Охрабривање напада режима на наше најближе савезнике је ужасно и узнемирујуће. То угрожава америчку националну сигурност, глобалну стабилност и нашу домаћу економију“, поручили су.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана