Трамп побједник на предизборима Републиканске странке у Њу Хемпширу

Танјуг
Трамп побједник на предизборима Републиканске странке у Њу Хемпширу

ЛАКОНИЈА - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп побиєедио је на Републиканским предизборима у Њу Хемпширу, оставивши иза себе бившу амбасадору САД у Уједињеним нацијама и бившу гувернерку Јужне Каролине Ники Хејли.

Трамп је освојио 54,5 одсто гласова, изборивши тако 11 електора, док је Хејли освојила 43,6 одсто гласова и изборила је осам електора, на основу готово 90 одсто обрађених гласачких листића, преноси "Гардијан".

Овакав исход предизбора у Њу Хемпширу, након побједе на кокусу у Ајови прошле недјеље, сугерише да ће Трамп по трећи пут бити кандидат Републиканске странке на предсједничким изборима, и да ће се највјероватније у новембру по други пут суочити са предсједником САД и највјероватнијим кандидатом Демократске странке Џозефом Бајденом.

Трамп се обратио својим присталицама у Нашуи, говорећи и о резултатима Ники Хејли.

- Она није побиједила, она је изгубила. Имала је веома лоше вече. Била је трећа у Ајови, а још увијек се мота около -  рекао је Трамп.

С друге стране, Хејли је поручила да ће, упркос поразу у Њу Хемпширу, наставити са кампањом за наредне предизборе Републиканске странке, који се одржавају у Јужној Каролини, држави гдје је обављала функцију гувернерке.

- Предизбори у Њу Хемпширу били су први у земљи, али нису били посљедњи. Трка је далеко од краја. Остало је још на десетине држава, а следећа на реду је моја Јужна Каролина -  рекла је Хејли, оцијенивши да се ''хаос Џозефа Бајдена'' не може поправити ''републиканским хаосом''.

Анкете показују да Трамп има значајну предност у Јужној Каролини.

Гардијан подсјећа да Ники Хејли остаје посљедњи противкандидат Трампу за републиканску номинацију, након што се из предизборне трке повукао гувернер Флориде Рон ДеСантис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана