Трамп побиједио на примарним републиканским изборима у Невади

Танјуг
Трамп побиједио на примарним републиканским изборима у Невади

КАРСОН СИТИ - Бивши предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп однио је побједу на примарним републиканским изборима у Невади, гдје је био једини велики кандидат који се такмичио, и освојио свих 26 њених делегата.

Да би Трамп званично добио номинацију Републиканске странке за предстојеће предсједничке изборе потребно је да прикупи 1.215 делегата, што би, како пише АП, могао да достигне већ у марту. Трампове присталице, од којих су неки носили Трампове капе и кошуље, чекали су јуче у дугим редовима, како би, како су рекли, подржали бившег предсједника у такмичењу које би му донијело трећу узастопну побједу у републиканској предсједничкој трци. Бивша амбасадорка Уједињених нација Ники Хејли оцијенила је да су избори у Невади “намјештени” тако да фаворизују Трампа, и на крају, на републиканским предизборима у Невади који су одржани у уторак, завршила иза опције “ниједан од понуђених кандидата”. Трамп је дуго био изузетно популаран међу републиканцима Неваде, али је имао и друге предности међу кључним личностима странке у тој држави.

Предсједник Републиканске странке Неваде Мајкл Мекдоналд и државни Републикански национални одборник Џим ДеГрафенрајд били су међу шест републиканаца у држави оптужених за кривична дјела да су послали сертификате Конгресу лажно тврдећи да је Трамп освојио Неваду 2020. године.

Послије Неваде, унустраначко такмичење у Републиканској партији биће одржано 24. фебруара у Јужној Каролини, гдје је Трамп и даље популаран.

Међутим, његова унутарстраначка ривалка Хејли, која је два пута побиједила на примарним изборима као гувернер Јужне Каролине, нада се да ће имати користи од предности домаће државе.

Трамп је до сада побиједио на такмичењима у три државе - Невади, Ајови и Њу Хемпширу, као и у посланичком клубу републиканаца на америчким Дјевичанским острвима, пише BBC.

Бивши лидер САД очекује да ће освојити велики број делегата током избора на такозвани Супер уторак 5. марта, што би га приближило томе да постане претпостављени кандидат Републиканске партије на предсједничким изборима у новембру ове године.

Трамп, бивши предсједник САД, није се такмичио на примарним изборима, који не додјељује ниједног делегата потребног за побједу у страначкој трци за предсједничку номинацију, пише Глас Америке и додаје да се уместо тога, усредсредио на страначке скупове (кокусе) који ће му да се приближи томе да постане носилац заставе републиканаца.

То значи да су резултати републиканских примарних избора технички бесмислени пише ВОА уз оцјену да они и даље представљају срамоту за Хејли, која је настојала да се позиционира као кандидаткиња која заиста може да се такмичи са Трампом. Уместо тога, постала је први предсједнички кандидат било које странке који је изгубио трку од “ниједног од понуђених кандидата” откако је та опција уведена у Невади 1975.

У Невади су одржана два одвојена гласања, на кокусима и предизборима, због спора између Републиканске партије Неваде и законодавног тела те државе који је под контролом демократа. Предизбори се разликују од кокуса по томе што кокуси трају обично око сат времена и бирачи за то време сједе у истој просторији и слушају кратке говоре присталица кандидата, прије него што им се подијеле листићи, које одмах заокруже и који се након тога броје на лицу мјеста.

На предизборима, с друге стране, бирачи се лично пријављују изборним радницима када стигну на мјесто за гласање, након чега на гласачком листићу у кабини тајно гласају заокруживањем или дописивањем имена кандидата.

Предизборе организују власти у појединим државама, док кокусе организују странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана