Трамп побиједио Хејлијеву у Јужној Каролини

СРНА
Трамп побиједио Хејлијеву у Јужној Каролини

КОЛУМБИЈА - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп убједљиво је побиједио на републиканским предизборима у Јужној Каролини свог ривала за страначког кандидата на предсједничким изборима Ники Хејли.

"Ово је чак већа побједа него што смо очекивали. Управо сам обавијештен да смо добили дупло већи број гласова који је икада добијен у великој држави Јужна Каролина", рекао је Трамп након затварања биралишта.

Мрежа "Ен-Би-Си њуз" јавила је да је Трамп освојио 59,8 одсто гласова, а Ники Хејли 41,5 одсто.

"Погледаћемо Џозефа Бајдена право у очи. Он уништава нашу земљу - а ми ћемо рећи `излази, Џо, ти си отпуштен`", рекао је Трамп присталицама неколико минута након што су га амерички медији прогласили за побједника.

Хејлијева, која је била гувернерка Јужне Каролине од 2011. до 2017. године, признала је пораз и честитала Трампу на побједи.

Упркос тешком поразу, Хејлијева је поручила да не размишља да одустане од борбе са Трампом.

Трамп је побиједио на свим републиканским предизборима до сада - у Ајови, Њу Хемпширу, Невади, Девичанским острвима и сада у родној држави Ники Хејли - остављајући је без видљивог пута до републиканске номинација.

Анализе потврђују да би Трамп након гласања у Јужној Каролини, родној држави његовог унутарстраначког противкандидата Ники Хејли, могао да буде једини републикански кандидат за предсједника Америке.

Амерички медији преносе незванично да ће Трамп освојити већину делегата у Јужној Каролини, а анкете показују да Хејли заостаје за око 30 одсто подршке у односу на 45. предсједника Сједињених Држава.

Трамп је већ тријумфовао у Ајови, Невади и Њу Хемпширу, али је Хејли гувернер у Јужној Каролини, па су избори у овој савезној држави значајнији од свих претходних до сада.

Хејлијева поручује да не одустаје од кампање. Три дана уочи гласања, у запаљивом говору је први пут без задршке напала Трампа, што је тактика коју је до сада избјегавала.

Аналитичари сматрају да неодсутајање у овом тренутку може да буде само "донкихотовска" борба или принципијелан став против Трампа, док је на дужи рок у игри темељ за њену даљу политичку каријеру.

Поједини републиканци се надају да би компензација за повлачење из трке била потпредсједничка функција у случају да Трамп побиједи демократског кандидата Џозефа Бајдена.

Хејлијева тврди да су Трамп и Бајден "најнеомиљенији политичари у Сједињеним Државама".

Поједине анализе виде наставак кампање Хејлијеве као могућност да, у случају бројних судских спорова против Трампа, она преостане једина могућа алтернатива из редова републиканаца, што је, како је оцјењује, мало вјероватан сценарио.

Политичка реалност међу републиканцима је да Трамп и даље има базу која му је лојална.

Након 5. марта када републиканци гласају у 16 савезних држава дефинитивно би све требало да буде разјашњено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана