Трамп ослобођен притвора, објављена оптужница

GS
Трамп ослобођен притвора, објављена оптужница

ЊУЈОРК - Бивши амерички предсjедник Доналд Трамп ослобођен је притвора и кренуо је ка аеродрому одакле ће напустити Њујорк.

Трамп се раније изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице коју је против њега поднијело њујоршко тужилаштво.

Тужиоци тврде да је Трамп био дио незаконитог плана да се сузбију негативне информације - укључујући и нелегалну исплату 130.000 долара - које би нанијеле штету његовој кампањи.

„Доналд Трамп је оптужен за фалсификовање њујоршких пословних докумената да би сакрио штетне информације и нелегалну активност од америчких бирача прије и послије избора 2016. године. Током избора, Трамп и други су реализовали план да идентификују, купе и сакрију негативне информације о њему и побољшају његове шансе за избор. Трамп је затим уложио велике напоре да сакрије своје понашање, што је довело до уношења десетина лажних књижења у пословним документима да би се сакрила криминална активност, укључујући покушаје да се прерше државни и федерални изборни закони“, наводи се у саопштењу из канцеларије окружног тужиоца Алвина Брага.

Такође наводе да јe починио кривично дјело фалсификовања пословних докумената дијелом и да би „промовисао своју кандидатуру“.

Након што је ослобођен притвора Трамп је напустио зграду суда на Менхетну и упутио се ка свом ранчу на Флориди, одакле се очекује да ће се касније обратити јавности, јавља Би-Би-Си. 

Носећи тамноплаво одјело и црвену кравату, Трамп (76) је по доласку пред зграду суда одавао мало емоција, али се на час зауставио да махне окупљеној гомили својих присталица показујући стиснуту песницу у знак поздрава, преноси Ројтерс. 

Доналд Трамп је одмах по доласку у суд стављен у полицијски притвор, пренио је раније АП, а лондонски Гардијан је пренио да су бившем америчком предсједнику у згради суда узети отисци прстију, након чега је кренуо на саслушање. 

Непосредно прије уласка у судницу Трамп није желио да даје било какву изјаву о оптужници која је у међувремену према писању америчких медија, отпечаћена. У писаној објави на својој друштвеној мрежи Трамп је раније данас изразио забринутост да САД постају „марксистичка земља трећег свијета“ и оцијенио да је данашњи дан трагичан за „нашу Републику“, као и да су оптужбе против њега политички мотивисане. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана