Трамп: Охрабрио би Русију да нападне чланицу НАТО која не плаћа своје обавезе

Танјуг
Трамп: Охрабрио би Русију да нападне чланицу НАТО која не плаћа своје обавезе

ВИЛМИНГТОН - Кандидат за предсједничку номинацију Републиканске странке и бивши предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да би охрабрио Русију да нападне било коју чланицу НАТО која не плаћа своје обавезе према Сјеверноатлантској алијанси, наводи Гардијан.

Јучерашњи коментар бившег шефа државе одмах је наишао на оштру критику Беле куће, која је ту Трампову изјаву назвала “ужасавајућом и недоличном”.

Трамп је у суботу рекао да је, током једног скупа НАТО рекао шефу “једне велике државе” да САД под његовим руководством не би штитила државе “делинквенте”.

- Један од предсједника једне велике државе је устао и питао: Господине, ако не плаћамо, а нападне нас Русија, да ли ћете нас заштитити? - рекао је Трамп и додао да је том предсједнику рекао: “Нисте платили, преступник сте? Не, не бих вас заштитио, него би их охрабрио да ураде шта год да пожеле. Треба да платите. Треба да плаћате своје рачуне - пренио је Гардијан.

Трамп је ово изјавио током кампање за предсједничку номинацију у Конвеју, у Јужној Каролини, пред унутарстраначке изборе републиканаца у тој савезној држави САД 24. фебруара.

Замољен да прокоментарише Трампову изјаву, портпарол Бијеле куће Ендрју Бејтс рекао је да “охрабривање на напад убилачких режима на наше (америчке) најближе савезнике јесте ужасавајуће и недолично и угрожава америчку националну безбједност, глобалну стабилност и економију САД.

-Уговор НАТО-а садржи одредбу која гарантује здружену одбрану држава чланица у случају напада не било коју чланицу - подсјетио је Бејтс, а пренио Ројтерс.

Трамп је био жестоки критичар Сјеверноатлантског савеза у вријеме свог предсједничког мандата и више пута је пријетио да ће се Америка повући из НАТО. Он се често жалио да за функционисање алијансе САД плаћају више од других чланица.

Бејтс је истакао да је актуелни предсједник САД Џозеф Бајден обновио америчке војне савезе након преузимања дужности 2021. године и осигурао да је НАТО сада “најснажнији и највиталнији икада”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана