Трамп: Не знам хоћемо ли помоћи Европи ако буде нападнута

СРНА
Трамп: Не знам хоћемо ли помоћи Европи ако буде нападнута

ЊУЈОРК - Доналд Трамп рекао је јуче да зна кога жели за свог потпредсједника у предсједничкој утрци 2024. и да ће његова преданост НАТО савезу овисити о томе како ће се Европљани односити према Сједињеним Државама.

Трампа, водећег кандидата за републиканску номинацију, водитељи су у емисији уживо на Фоx Неwсу у градској вијећници у Де Мојну питали ко ће бити кандидат за потпредсједника на његовој листи.

"Не могу вам то стварно рећи. Мислим, знам ко ће то бити", рекао је Трамп окупљеним републиканским гласачима у Ајови пет дана прије номинацијског гласања те америчке савезне државе, чиме ће се отворити избори за републиканског предсједничког кандидата.

У наставку је упитан би ли био отворен за поправљање односа с било којим од својих супарника у утрци, на што је одговорио: "Ох, наравно."

Аналитичари нагађају да би његов потпредсједнички кандидат могла бити једна од двије жене: Елисе Стефаник, Трампова савезница и високо рангирана републиканка у Заступничком дому, и Никки Халеy, садашња супарница која је била амбасадорка при УН-у од 2017. до 2018. током Трампове администрације.

Трампа су питали и о његовом ставу према НАТО-у - питање је услиједило након објаве у сриједу да је Трамп рекао највишим европским функционерима, док је био предсједник, да Сједињене Државе никада неће помоћи Европи ако буде нападнута.

"Овиси о томе хоће ли се према нама понашати исправно", одговорио је Трамп на питање водитеља Фоxа о његовој преданости НАТО савезу. "Гледајте, НАТО је искористио нашу земљу. Европске земље то су искористиле."

Током свог првог мандата од 2017. до 2021. Трамп се више пута сукобио с традиционалним европским савезницима око трговине и трошкова за одбрану, преноси Јутарњи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана