Трамп назвао мушкарцима боксерке које су освојиле златне медаље на ОИ

Танјуг
Трамп назвао мушкарцима боксерке које су освојиле златне медаље на ОИ

ВАШИНГТОН - Бивши амерички предсједник и републикански кандидат на предстојећим предсједничким изборима Доналд Трамп поново је назвао мушкарцима двије боксерке које су на недавним ОИ у Паризу освојиле златне медаље, иако им је Међународна боксерска федерација забранила учешће на прошлогодишњем Свјетском првенству јер нису положиле "тест подобности пола".

Трамп је током говора на предизборном митингу у Пенсилванији рекао да ће "држати мушкарце ван женског спорта", указујући на случај ове двије такмичарке које су постале предмет међународне пажње због конфузије о њиховој полној и родној припадности, преноси АП.

-Били су мушкарци. Прешли су у жене и такмичили су се у боксу - рекао је Трамп говорећи о двије боксерке - Имани Келиф из Алжира и Ли Ју-тинг из Тајвана, које су се суочиле са неспоразумима око свог пола јер их је Међународна боксерска федерација прошле године дисквалификовала са свјетског првенства због наводног неуспјеха на тестирању за "полну подобност".

Трамп је рекао да је "лудо" то што су се обе спортисткиње такмичиле на ОИ.

-То је тако деградирајуће за жене -  навео је бивши предсједник САД.

Он је и раније Келифову назвао мушкарцем.

Трамп на својим митинзима већ дуго критикује трансродне особе и посебно се фокусира на трансродне спортисте, користећи језик о родном идентитету за који ЛГБТQ+ активисти тврде да је нетачан и штетан.

Иако су рођене и одрасле као жене, Келиф и Лин су се у западној јавности нашле у центру расправа о роду, полу и спорту након неуспјеха на тестовима Међународне боксерске федерације о "подобности пола".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана