Трамп изостао и са друге ТВ дебате републиканских кандидата

Танјуг
Трамп изостао и са друге ТВ дебате републиканских кандидата

ВАШИНГТОН – Седам републиканаца који се уз Доналда Трампа боре да буду кандидати своје странке на предсједничким изборима у САД сљедеће године, учествовали су у другој ТВ дебати, а бивши амерички предсједник је и овог пута изостао.

У дебати која је у сриједу одржана у Библиотеци и музеју Роналда Регана у мјесту Сими Вали у Калифорнији, учествовали су бивши потпредсједник Мајк Пенс, бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли, гувернер Флориде Рон Десантис, гувернер Сјеверне Дакоте Даг Бургум, сенатор Јужне Каролине Тим Скот, бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи и предузетник Вивек Рамсвами.

Кандидати су у ТВ дебати углавном критиковали одсутног Трампа, предсједника САД Џозефа Бајдена, али и једни друге, највише због питања односа са Кином, миграционе и економске политике, преноси Ројтерс.

Трамп, који је, према најновијој анкети Ројтерс/Ипсос за 37 процентних поена испред свог најближег ривала за номинацију, прескочио је дебату, као и прву у Висконсину прошлог мјесеца. Гувернер Флориде Рон Десантис назвао је Трампа “несталим у акцији” и окривио га што је за билионе долара увећао национални дуг.

Бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, редовни Трампов критичар, изјавио је да се Трамп “плаши” и да је он “Паја Патак” јер је прескочио дебату.

Мајк Пенс, потпредсједник САД за време Трампове администрације од 2017-2021, саопштио је да би у случају да буде изабран имао супротан приступ од бившег америчког предсједника.

Бајден, потенцијални демократски кандидат за новембарске изборе 2024, такође се нашао на мети критика републиканских кандидата, који су осудили његово управљање економијом и проблемом са мигрантима на јужној граници са Мексиком.

Неколико минута прије него што је дебата почела, Трамп је говорио на трибини у Мичигену, гдје се радницима аутоиндустрије који траже веће плате и боље услове рада у уторак у протесту придружио актуелни предсједник САД.

-Сви су они кандидати за посао. Да ли неко међу њима види неког потпредсједника ? Мислим да не - изнио је Трамп мишљење о својим конкурентима републиканцима за предсједничку номинацију, који су учествовали у дебати.

Са избјегавањем обе дебате, бивши предсједник је показао да је у кампањи фокусиран на Бајдена, свог некадашњег, а можда и будућег противника, а не на републиканске кандидате који доста заостају у досадашњим анкетама, наводи Ројтерс.

Републиканци ће званично изабрати свог кандидата на конвенцији у јулу уочи председничких избора у новембру 2024.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана