Топлотни талас захватио југоисток Аустралије, висок ризик од шумских пожара

Танјуг
Foto: Dunyanews.tv

СИДНЕЈ - Југоисток Аустралије нашао се данас на удару топлотног таласа који је повеćао ризик од шумских пожара и приморао власти да забране паљења ватре у бројним дијеловима државе Нови Јужни Велс.

Метеоролошка прогноза најављује у неким областима, укључујући и главни град Сиднеј, температуре и до 12 степени Целзијуса изнад просјека, преноси Ројтерс.

На аеродрому Кингсфорд Смит у Сиднеју у 14 часова по локалном времену измјерена је температура од 34,6 степени Целзијуса, што је 11 степени изнад октобарског просјека.

Аустралија улази у сезону високог ризика од шумских пожара након почетка сезоне Ел Ниња која је недавно најављена и најчешће је праћена екстремним догађајима као што су пожари, циклони и суше.

Државни министар за ванредне ситуације Џихад Диб званично је најавио за следеćу недељу почетак периода високог ризика од пожара, са високим, „жарким“ температурама.

„Не само да је вруćе, веć је и суво и вјетровито, а све то у комбинацији даје савршене услове за непогоде и олује“, рекао је Диб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана