Токио откупљује спорна острва?

Агенције
Токио откупљује спорна острва?

Токио - Јапански медији наводе да је званични Токио постигао договор о откупу спорних острва у Источнокинеском мору од приватног власника, преносе агенције.

Према писању медија, Влада ће платити 26 милиона долара за откуп острва, која су у Јапану позната као Сенкаку, а у Кини Ђаоју.

Јапанска новинска агенција “Кјодо” јавила је да је постигнут споразум о куповини три од пет острва те да ће званични уговор о купопродаји бити окончан до краја мјесеца.

Листови “Асахи” и Јомијури” пишу да ће влада одобрити договор средином овог мјесеца.

Још нема званичне потврде извјештаја које су пренијели сви већи јапански листови позивајући се на изворе из Владе.

Гувернер Шинтаро Ишихара објавио је покушаје откупа спорних острва.

Он је започео прикупљање јавних донација како би градска влада откупила острва усљед повежаних тензија са Кином.

На редовној конференцији за новинаре шеф канцеларије јапанске Владе Осаму Фуђимура рекао је да Влада и власник острва воде разговоре, али није желио да коментарише о детаљима преговора.

Средином прошлог мјесеца, кинески активисти дошли су до острва с циљем промоције кинеског суверенитета над спорном територијом.

Поједини активисти су депортовани док су се остали сагласили да ће се вратити на исти начин на који су и дошли до острва.

Кинеско-јапански односи погоршали су се када се почетком септембра кинески рибарски брод сударио са јапанским патролним чамцем близу архипелага у Источнокинеском мору, на који обје земље полажу право.

Кина тврди да је ненасељени ланац острва под њеним суверенитетом од давнина док је Јапан саопштио да је контролу преузео 1890. године након што је утврђено да нема становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана